Jak oswoić styl modern classic w małym mieszkaniu

Login Page Forums Influencers Jak oswoić styl modern classic w małym mieszkaniu

• This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
      kieranbrockman

Gdy do akcji wkraczają goście na noc, pojawia się prawdziwy problem. Kanapa z funkcją spania to podstawa, ale nie każda pasuje do boho. Szukałam takiej, która ma tapicerkę welurową w odcieniu butelkowej zieleni. Welur świetnie współgra z lnem i bawełną. Mechanizm DL okazał się strzałem w dziesiątkę. Rozkłada się jednym ruchem, a ja nie muszę przenosić stolika kawowego. Materac w środku jest cienki, ale na jedną noc w zupełności wystarczy.

Przy aranżacji kuchni często popełniamy błąd myśląc, że im więcej szafek, tym lepiej. U mnie sprawdziło się coś odwrotnego. Zamiast górnych modułów nad blatem zamontowałam otwarte półki z litego dębu. Wiszą na nich tylko ulubione kubki i przyprawy. Reszta garnków ląduje w głębokich szufladach pod blatem. Ale prawdziwym game changerem okazało się lozko z pojemnikiem na posciel w salonie. Dzięki temu w kuchni nie muszę trzymać zapasowych koców ani poduszek gościnnych. Wszystko, co zaburza harmonię, znika w pojemniku. To proste rozwiązanie uratowało mnie przed chaosem, kiedy po imprezie trzeba szybko sprzątnąć blat.

Tapicerka welurowa to mój konik. Na poddaszu, gdzie światło jest miękkie, welur pięknie mieni się i dodaje głębi. Wybrałam sofę w odcieniu musztardowym, która ożywia szare ściany. Ale uwaga – welur wymaga odkurzania szczotką, bo kurz osiada na włosiu. Do tego mam poduszki dekoracyjne z bawełny lnianej, które łatwo uprać. W sypialni postawiłam na pościel ze 100% lnu, która jest przewiewna i nie elektryzuje się, co na poddaszu bywa problemem przy suchej pogodzie. Jeśli masz małe dzieci lub zwierzęta, rozważ tapicerkę welurową w ciemniejszym kolorze – ja wybrałam antracyt i żałuję, że nie wzięłam granatu, bo na jasnym welurze widać każde okruszki. Ale to już lekcja na przyszłość. Ważne, by tkaniny były praktyczne i łatwe w czyszczeniu, bo na poddaszu kurz i roztocza lubią się gromadzić w trudno dostępnych miejscach.

Pamiętam swoje pierwsze podejście do wnętrz w stylu boho. Kupiłam masę frędzli, poduszek i lampionów, a mój salon zamienił się w skład przecenionej orientalnej hurtownii. Klucz tkwi w równowadze. Zamiast trzydziestu poduszek na kanapie z funkcją spania, postawiłam na trzy, ale za to z prawdziwego lnu i haftowane ręcznie w Maroku. Każdy element musi mieć swoją historię, nawet jeśli to tylko pamiątka z wakacji nad Bałtykiem.

Największym wyzwaniem okazał się pokój gościnny. Małe metraże na poddaszu często zmuszają do wielofunkcyjności. Postawiłam na kanapę z funkcją spania z mechanizmem DL, który rozkłada się do przodu, więc nie trzeba odsuwać mebla od ściany. To genialne rozwiązanie, gdy skos ogranicza miejsce na rozłożenie tradycyjnej wersalki. Wybrałam model z tapicerka welurowa w kolorze butelkowej zieleni – nie tylko pięknie wygląda, ale welur jest praktyczny, bo nie widać na nim kurzu z trudno dostępnych zakamarków. Pod skosem, gdzie normalnie zmieściłby się tylko regał, zamontowałam wąską szafę na wymiar z drzwiami przesuwnymi. W środku zmieściłam składane krzesła i stolik kawowy, które wyciągam tylko gdy ktoś przyjeżdża. Dzięki temu pokój na co dzień służy jako przytulny kącik do czytania, a w razie potrzeby błyskawicznie zamienia się w sypialnię.

Często spotykam się z opinią, że tapicerka welurowa w kuchni to zły pomysł. Bo tłuszcz, bo wilgoć. Prawda jest taka, że nowoczesne tkaniny mają powłokę hydrofobową. U mnie sprawdza się świetnie. Nawet gdy wyleję sos pomidorowy, wystarczy gąbka z wodą. A goście uwielbiają siadać na miękkiej kanapie z funkcją spania, popijać herbatę i patrzeć, jak gotuję. To tworzy domową atmosferę. W aranżacji kuchni chodzi właśnie o to, by przestrzeń nie była tylko warsztatem kulinarnym, ale też miejscem spotkań.

Kolejnym wyzwaniem jest strefa dzienna. U mnie na poddaszu salon ma tylko 20 metrów, ale udało się wcisnąć wszystko, co potrzebne. Zamiast tradycyjnej sofy postawiłam narożnik z funkcją spania z mechanizmem DL, który rozkłada się płasko, bez odsuwania od ściany. Obok, pod skosem, zmieściłam niski stolik kawowy z szufladami na piloty i czasopisma. Ścianę przy schodach zagospodarowałam regałem na książki, ale zamiast standardowych półek zrobiłam skrzynki o różnej głębokości – to przełamuje monotonię skosów. Telewizor powiesiłam na wysięgniku, który można odchylić, by oglądać z kanapy lub z jadalni. I tu ważna uwaga: przy skosach unikaj ciężkich mebli, które przytłaczają przestrzeń. Lekkie, ażurowe konstrukcje optycznie powiększają wnętrze. Moja siostra, która też urządza poddasze, popełniła błąd, kupując masywną szafę – teraz ma wrażenie, że pokój jest jeszcze mniejszy.

W sypialni postawiłam na wiklinowy kosz na pranie. Nie tylko spełnia funkcję, ale też stanowi dekorację. Wnętrza w stylu boho uwielbiają naturalne materiały. Drewno, wiklina, rattan, len. Unikaj plastiku. Nawet wieszaki na ubrania wybrałam drewniane. Mały detal, ale robi różnicę. Moja przyjaciółka twierdzi, że boho to styl dla artystycznych dusz. Moim zdaniem to przede wszystkim styl dla ludzi, którzy cenią sobie autentyczność i nie boją się niedoskonałości.

Viewing 0 reply threads
    Reply To: Jak oswoić styl modern classic w małym mieszkaniu
    Your information:

Advertisement Company North AmericasdsdFF

Advertisement Company Middle EastsdsdFF

Advertisement Company EuropesdsdFF

Advertisement Company OceaniasdsdFF

Advertisement Company South AmericasdsdFF

Advertisement Company Central AsiasdsdFF

Advertisement Company AfricasdsdFF

Advertisement Company North AfricasdsdFF

Advertisement Company Latin AmericasdsdFF