Login Page › Forums › Literary › Jak ogarnąć remont mieszkania i nie zwariować przy małym metrażu
Wybierając tapczan, zwróćcie uwagę na nogi – te z metalu lub drewna są stabilniejsze niż plastikowe. Zdarzyło mi się, że u znajomej nogi się ułamały po przeprowadzce, bo były z cienkiego tworzywa. Lepiej dopłacić kilka złotych i mieć mebel, który nie będzie się chwiał. Kolejna kwestia to wentylacja materaca – modele z otwieranym spodem ułatwiają wietrzenie i czyszczenie. Ja osobiście unikam tapczanów z siedziskiem przyklejonym na stałe do stelaża, bo trudno je odświeżyć. Lepiej, żeby materac można było wyjąć i odkurzyć. Pamiętajcie też o wymiarach korytarza – mierzyłam już kilka razy tapczany, które nie wchodziły w drzwi, bo klient zapomniał o skosach.
Kolejnym odkryciem był fakt, że tapczan jednoosobowy może służyć nie tylko do spania, ale też jako siedzisko dla gości. Kiedy przychodzą znajomi, siadamy na nim we czwórkę, bo ma 90 centymetrów głębokości, więc spokojnie mieszczą się dwie osoby obok siebie. Po rozłożeniu go na noc dla przyjezdnego kuzyna, okazało się, że materac piankowy o gęstości 35 kg/m3 jest wystarczająco twardy dla kogoś z problemami kręgosłupa. Wcześniej myślałam, że taka sofa do spania będzie tylko dla mnie, ale sprawdza się też jako zapasowe łóżko. Nawet moja mama, która ma 170 cm wzrostu, zmieściła się na nim bez zwisania stopami, bo długość 200 centymetrów to standard.
Na koniec chcę Ci powiedzieć, że nie ma jednego uniwersalnego biurka do pracy w domu. To, co sprawdzi się u mnie, u Ciebie może być katastrofą. Dlatego zanim klikniesz “kup”, zmierz swoją przestrzeń, zastanów się, ile godzin dziennie siedzisz i czy potrzebujesz dodatkowego miejsca do spania. Ja po roku testów wylądowałam z biurkiem, które jest jednocześnie wersalką dla gości, a pościel chowam do pojemnika pod siedziskiem. Działa to świetnie, ale wymagało ode mnie kilku kompromisów i jednej wizyty w sklepie z narzędziami. Ale warto było.
Nie zapominajmy o oswietleniu, ktore potrafi calkowicie zmienic nastroj po zmroku. Zamiast jednej lampy pod sufitem, rozwiesilam girlandy ledowe na drewnianej pergoli, a w rogach postawilam solarny lampion z mosiadzu. Swiatlo jest cieple, rozproszone i nie oslepia, wieczorem mozna czytac ksiazke lub grac w karty. Co wazne, kable sa starannie poprowadzone pod ziemia, zeby sie o nie nie potknac. Gdy siedze tam z herbata, czuje sie jak w innym swiecie. Taka aranzacja ogrodu to nie tylko meble, ale tez atmosfera, ktora tworzy sie sama, gdy zadbasz o detale.
Zaczęłam od mierzenia dostępnego miejsca pod oknem, gdzie miałam 90 centymetrów szerokości. Standardowa wersalka miała 80, ale po rozłożeniu blokowała przejście do balkonu. Wtedy odkryłam, że tapczan jednoosobowy o wymiarach 90×200 centymetrów z materacem piankowym na stelazu listwowym daje mi pełnowymiarowe łóżko bez konieczności składania. Stelaz listwowy okazał się kluczowy, bo elastyczne listwy z buku dopasowują się do kształtu ciała, a przy tym zapewniają cyrkulację powietrza dla materaca. Pianka wysoka na 16 centymetrów z warstwą termoelastyczną sprawiła, że przestałam budzić się z bólem w odcinku lędźwiowym. I najważniejsze, ten model miał wbudowany pojemnik na pościel, co rozwiązało mój wieczny problem, gdzie chować kołdry i poduszki w ciągu dnia.
Z praktyki wiem, że tapczan jednoosobowy często ląduje w pokoju nastolatka. Tam sprawdza się jako miejsce do siedzenia w ciągu dnia i spania w nocy. Jeden z moich klientów wybrał model z regulowanym zagłówkiem – syn mógł odchylać go do czytania i oglądania filmów. Materac piankowy o gęstości 35 kg/m3 zapewnił mu komfort przez trzy lata liceum, a tapicerka welurowa przetrwała próbę czasu z farbami i długopisami. Co ciekawe, tapczan zajmuje mniej miejsca niż standardowe łóżko z ramą, a przy tym można go łatwo przestawić, gdy zmienia się układ pokoju. W przypadku mniejszych dzieci polecam modele z zaokrąglonymi narożnikami – to kwestia bezpieczeństwa, o której często się zapomina.
Kiedy pierwszy raz usiadłam do nowego biurka, myślałam, że wszystko będzie cudownie. Ale po tygodniu okazało się, że nogi mi drętwieją, bo blat był za wysoki. Wtedy dowiedziałam się, że standardowa wysokość 75 cm jest dobra dla osoby o wzroście 170-175 cm. Ja mam 160 cm, więc musiałam dokupić podnóżek. Albo lepiej od razu szukać modelu z regulacją wysokości w zakresie 65-85 cm. To oszczędza nerwy i wizyty u fizjoterapeuty. Nie daj się nabrać na ładne wykończenie, jeśli ergonomia kuleje.
A co z sypialnia na swiezym powietrzu? Gdy przychodza upaly, marze o tym, by moc przenocowac na tarasie. Nie mam miejsca na duze lozko, ale znalazlam sprytne rozwiazanie – kanape z funkcja spania, ktora w ciagu dnia sluzy jako siedzisko dla czterech osob. Mechanizm DL pozwala mi rozlozyc ja w minute, a materac piankowy o grubosci 12 cm sprawia, ze spie jak u siebie w lozku. Wieczorem dokladam moskitierke i kilka poduszek, a rano skladam wszystko w ciagu kilku sekund. Taka kanapa z funkcja spania to prawdziwy game changer dla kazdego, kto ma ograniczona przestrzen, ale nie chce rezygnowac z komfortu.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF