Login Page › Forums › Athletes › Jak ogarnąć przechowywanie w małym mieszkaniu bez wariowania
Garderoba w sypialni może przyjąć formę prostej konstrukcji z rur i półek, która kosztuje kilka stów i montuje się w godzinę. Ja swoją złożyłam z metalowych drążków i drewnianych desek – wszystko kupiłam w markecie budowlanym. Do tego dodałam tapicerkę welurową na siedzisku przy oknie, które służy jako dodatkowe miejsce do przechowywania. Mechanizm DL w mojej wersalce działa bez zarzutu od trzech lat, a pościel i ręczniki trzymam w dwóch dużych koszach pod spodem. To dowód, że nie trzeba wielkich pieniędzy, by stworzyć funkcjonalne wnętrze – wystarczy odrobina kreatywności i chęć eksperymentowania z przestrzenią.
W małych mieszkaniach każdy centymetr ma znaczenie. Dlatego zamiast masywnych krzeseł postawiłam na modele na cienkich, metalowych nogach. One optycznie powiększają przestrzeń, a przy tym łatwo je przesunąć, gdy trzeba zrobić miejsce dla gości. Problem pojawia się, gdy ktoś zostaje na noc. Wtedy liczy się dodatkowa funkcjonalność mebli. W salonie postawiłam na lozko z pojemnikiem na posciel, które ratuje sytuację, ale w jadalni wolałam pozostać przy prostych krzesłach. Ważne, by siedzisko miało odpowiednią głębokość, bo przy długim siedzeniu bolą plecy.
Ostatnio znalazlam poduszki dekoracyjne z welurowa tapicerka w kolorze butelkowej zieleni i od razu wiedzialam, ze idealnie wpasuja sie w moj salon. Po tygodniu testow okazalo sie, ze sa nie tylko ladne, ale tez praktyczne. Gdy goscie przychodza na noc, wyciagam z szafy lozko z pojemnikiem na posciel i ukladam na nim te same poduszki. Wszystko jest spojne, a ja nie musze chowac niczego przed przyjsciem kogos. To wlasnie w takich momentach doceniam, ze poduszki dekoracyjne moga byc zarowno ozdoba, jak i uzytkowym elementem wyposazenia. W malej przestrzeni kazdy detal ma znaczenie.
Gdy przychodza do mnie znajomi z problemem “mam maly salon i nie wiem, co wybrac”, zawsze zaczynam od rozmowy o ich rytuale dnia. Czy lubisz siedziec prosto przy laptopie, czy wolisz sie wgryzc w poduszki i ogladac serial? Dla tych, ktorzy pracuja zdalnie, polecam fotele z regulowanym oparciem i solidnym stelazem listwowym, ktory zapewnia wentylacje materaca. A jesli Twoim problemem sa goscie na noc, rozwaz konstrukcje z mechanizmem DL, ktory w kilka sekund zmienia fotel w dodatkowe lozko. To rozwiazanie uratowalo niejedna kolacje, gdy kuzynka z dziecmi zostala niespodziewanie na weekend.
Pamietam jak urzadzalam pierwsza kawalerke trzydziesci metrow i wszystko wydawalo sie proste, dopoki nie zaczelam gromadzic poscieli dla gosci. Wtedy zrozumialam, ze dekoracyjne poduszki to nie tylko ozdoba, ale przede wszystkim sprytny sposob na przechowywanie. W malym mieszkaniu kazdy centymetr ma znaczenie, a poduszki dekoracyjne moga pelnic role tymczasowego lozka dla spoznionych przyjaciol. Wystarczy zdjac poszewki, wyjac wypelnienie i juz mamy dodatkowa poduszke do spania. To rozwiazanie, ktore uratowalo mnie nie raz, gdy ktos zostal na noc bez zapowiedzi.
Czesto spotykam sie z zarzutem, ze poduszki dekoracyjne sa tylko do dekoracji i nie maja praktycznego zastosowania. Nic bardziej mylnego. W malej kuchni, gdzie brakuje miejsca na siedzisko, moge polozyc kilka poduszek na podlodze i stworzyc tymczasowe miejsce dla dzieci. Albo w przedpokoju, gdzie czesto brakuje miejsca na lawke, poduszki dekoracyjne ulozone na skrzyni pelnia funkcje siedziska. Do tego latwo je uprac, bo poszewki mozna zdjac i wrzucic do pralki. Ja zawsze wybieram modele z zamkiem blyskawicznym, zeby nie tracic czasu na szukanie guzikow.
Wyzwaniem bywa też oświetlenie. W mojej sypialni zrezygnowałam z górnego światła na rzecz kilku punktowych źródeł. Nad łóżkiem wisi papierowa lampa w kształcie kuli, a na parapecie stoją świece sojowe. Wieczorem zapalam je i czytam książkę, a światło nie razi w oczy. W japandi liczy się warstwowość – światło ma tworzyć nastrój, a nie tylko oświetlać pomieszczenie. Dlatego unikam zimnych barw LED i stawiam na żarówki o temperaturze 2700 kelwinów.
Gdy planujesz zakup, zwróć uwagę na stelaz listwowy w siedzisku. To detale, które robią ogromną różnicę. W jednym z testowanych modeli miałam wrażenie, że sprężyny wbijają się w uda po godzinie. Inne krzesła do jadalni z litego drewna były twarde jak deska. Dopiero model z 16 cm materacem piankowym na stelazu listwowym okazał się strzałem w dziesiątkę. Pianka się nie odkształca, a listwy zapewniają elastyczność. Przy obiedzie z rodziną nikt nie narzeka na niewygodę.
Jeszcze kilka lat temu myślałam, że sypialnia to tylko łóżko i szafa, a garderoba to luksus zarezerwowany dla willi z osobnym pokojem. Praktyka nauczyła mnie czegoś zupełnie innego. W mieszkaniu o powierzchni 48 metrów kwadratowych udało mi się wydzielić kąt na garderobę w sypialni, który pomieścił nie tylko ubrania na cztery pory roku, ale też zapas pościeli i walizki. Kluczem okazało się sprytne wykorzystanie wnęki przy oknie, którą wcześniej zasłaniałam firanką i traktowałam jako martwą strefę. Zamiast kolejnej komody postawiłam otwarty system z drążkami i półkami, a od strony łóżka zamontowałam zasłonę z grubego lnu. Efekt? Przestrzeń zyskała lekkość, a ja przestałam szukać skarpetek po całym mieszkaniu.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF