Login Page › Forums › Literary › Jak kolory we wnętrzach zmieniają odbiór małych mieszkań i sypialni z.
Malutka kawalerka, gdzie każdy centymetr ma znaczenie. Wiesz to doskonale, jeśli próbowałaś zmieścić w jednym pokoju strefę dzienną i sypialnianą. Kolory we wnętrzach potrafią zdziałać cuda, ale nie każdy odcień sprawdzi się w ciasnym metrażu. Zamiast rzucać się na śnieżną biel, która w bloku z północną ekspozycją robi się szara i smutna, postaw na ciepłe beże z domieszką różu. One optycznie powiększą przestrzeń, a przy okazji stworzą przytulny nastrój. Kiedy dobierzesz do tego meble z jasnego dębu, unikniesz efektu chłodnego loftu. Pamiętaj, że farba na ścianie to nie wszystko. Te same kolory musisz powtórzyć w dodatkach, żeby całość grała.
Pamiętam, jak szukałam sposobu na ukrycie nierówności ścian w sypialni. Zamiast kłaść nowy tynk, postawiłam na sztukaterię we wnętrzach. Wybrałam rozetę nad łóżkiem i klasyczne profile wokół okna. Nie dość, że krzywe ściany przestały rzucać się w oczy, to jeszcze całość zyskała elegancki rys. Dołożyłam do tego łóżko z pojemnikiem na pościel, które ma stelaż listwowy i materac piankowy o wysokości 16 centymetrów. Dzięki temu w szufladzie pod spodem zmieściłam koce i poduszki, które wcześniej leżały na wierzchu.
Z czasem przekonałam się, że detale robią różnicę. Nawet w pokoju dziecka, gdzie ściany są narażone na uderzenia zabawek, zamontowałam listwy ochronne na wysokości oparcia łóżka. Sztukateria we wnętrzach nie musi być tylko dekoracją – może chronić ściany przed obtłuczeniami. Listwy pomalowałam na ten sam kolor co ściany, więc wtopiły się w tło. Dzięki temu pokój zyskał dyskretny rys, a ja przestałam martwić się o farbę za łóżkiem.
Łazienka w stylu loftowym to wyzwanie, bo wilgoć szybko niszczy surowe materiały. Ale umywalka na stalowej konstrukcji z drewnianym blatem sprawdza się, jeśli drewno jest odpowiednio zabezpieczone olejem. Półki z rur i desek na ręczniki to klasyk, ale warto zamontować je tak, żeby nie zbierały wody. Kiedyś radziłam klientce, żeby zamiast szafki pod umywalką postawiła otwartą konstrukcję z koszami wiklinowymi – łatwiej wietrzyć i nie pleśnieje.
Zastanawiałam się kiedyś, czy istnieje mebel, który łączy w sobie wygodę spania, funkcję siedziska i jeszcze pozwala schować pościel. Okazało się, że tak – to tapczan dwuosobowy. W mojej kawalerce o powierzchni 32 metrów każdy centymetr był na wagę złota. Potrzebowałam czegoś, co w dzień będzie kanapą do oglądania seriali, a w nocy zamieni się w pełnowymiarowe łóżko. I właśnie tapczan dwuosobowy spełnił te oczekiwania bez zbędnych kompromisów. Jego konstrukcja opiera się na prostym mechanizmie – wystarczy pociągnąć za ukryty uchwyt, a siedzisko wysuwa się do przodu, tworząc płaską powierzchnię do spania.
Montaż nie był skomplikowany, ale wymagał dwóch osób, bo stelaż z mechanizmem DL jest dość ciężki. Instrukcja była czytelna, a wszystkie elementy dobrze spasowane. Zajęło nam to około dwóch godzin, głównie przez przykręcanie listewek do ramy. Ważne jest, aby sprawdzić, czy podłoga jest równa, bo nierówności mogą powodować skrzypienie. U mnie parkiet jest stary, więc podłożyłem filcowe podkładki pod nogi. Po złożeniu łóżko stało stabilnie i ani razu nie zapadło się podczas snu. W przeciwieństwie do tanich wersalek, które często się rozklejają, ten model wygląda solidnie nawet po intensywnym użytkowaniu.
Zwróć uwagę na tapicerkę – wybrałam tapicerka welurowa w odcieniu butelkowej zieleni, bo łatwo się czyści i nie mechaci. Welur ma tę zaletę, że jest przyjemny w dotyku i dodaje wnętrzu przytulności. Moja koleżanka postawiła na szary len, ale po roku zauważyła przetarcia na siedzisku. Ja po dwóch latach użytkowania nie mam żadnych śladów. Mechanizm DL, czyli system rozkładania z dźwignią, działa płynnie i cicho – nie budzę domowników, gdy późno wracam z pracy. Ważne, żeby przed zakupem sprawdzić, czy prowadnice są metalowe, a nie plastikowe – te drugie szybko się psują.
Zastanawiasz się, dlaczego twoje mieszkanie mimo jasnych ścian wydaje się ciasne? Być może przesadziłaś z ilością kolorów. W jednym wnętrzu trzymaj się maksymalnie trzech barw, z czego jedna dominuje na 60 procentach powierzchni. Reszta to akcenty. Jeśli masz tapicerkę welurową w odcieniu szmaragdu na krześle, nie dodawaj już więcej zieleni. Lepiej postaw na dodatki w kolorze rdzy lub terakoty. One ocieplą chłodny odcień. Kolory we wnętrzach muszą ze sobą rozmawiać, a nie krzyczeć. W praktyce oznacza to, że odcień podłogi ma znaczenie. Ciemny parkiet w jodełkę zje całe światło, więc ściany muszą być o ton jaśniejsze od mebli.
Czy są jakieś wady? Oczywiście, jak w każdym meblu. Główną jest to, że dostęp do schowka wymaga uniesienia całego materaca, co przy cięższym modelu może być męczące. Mój materac piankowy waży około 20 kilogramów, ale mechanizm DL radzi sobie bez problemu. Jednak jeśli ktoś ma słabsze ręce, lepiej wybrać model z amortyzatorami gazowymi, które robią większość pracy. Kolejna kwestia to wysokość łóżka wersalka ma niższy profil, ale u mnie standardowe 45 centymetrów od podłogi jest wygodne do wstawania. Minusem jest też to, że pod łóżkiem nie ma miejsca na odkurzacz, ale to akurat drobiazg.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF