Jak dobrać kolory do salonu – praktyczne wskazówki od projektantki wnętrz

Login Page Forums Athletes Jak dobrać kolory do salonu – praktyczne wskazówki od projektantki wnętrz

• This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
      heikerector112

Z kanapą z funkcją spania miałam mieszane uczucia, bo wcześniejsze modele bywały niewygodne i ciężkie w rozkładaniu. Dopiero gdy trafiłam na egzemplarz z mechanizmem DL, zrozumiałam, że można inaczej. Mechanizm działa płynnie, bez szarpania i bez potrzeby odsuwania mebla od ściany. Materac piankowy o gęstości 35 kg/m sześc. zapewnia komfort porównywalny ze zwykłym łóżkiem, a tapicerka welurowa w kolorze butelkowej zieleni nadaje salonowi ciepła i elegancji. Teraz, gdy przyjeżdżają znajomi z innego miasta, nie muszą spać na dmuchanym materacu. Rozkładam kanapę w 30 sekund, ścielę świeżą pościel i wszyscy są zadowoleni.

Zastanów się, jakie emocje chcesz wywołać. Ciepłe kolory, jak żółcie i pomarańcze, stymulują rozmowę – świetne, jeśli często masz gości. Zieleń i błękit uspokajają, dlatego polecam je do strefy wypoczynkowej. Ale uwaga na przesyt: zbyt intensywny kolor na wszystkich ścianach może przytłoczyć, zwłaszcza przy niskim suficie. Rozwiązanie? Pomaluj jedną ścianę akcentową. U mnie w salonie akcentem jest ściana za kanapą z funkcją spania, utrzymana w odcieniu musztardowym – reszta w kremie. Dzięki temu pokój wydaje się większy, a przy tym ma charakter. Jeśli boisz się ryzyka, wybierz neutralną bazę i dodaj kolor w dodatkach – poduszkach, zasłonach czy dywanie.

Zauważyłam, że wiele osób boi się ciemnych kolorów w małych wnętrzach, obawiając się, że przytłoczą przestrzeń. Tymczasem granatowa ściana za łóżkiem lub tapicerka welurowa w głębokim odcieniu wina potrafią zdziałać cuda. Ciemne barwy dodają głębi, a odpowiednio skontrastowane z jasnymi dodatkami, jak białe ramki na zdjęcia czy złote uchwyty, tworzą efekt luksusowego apartamentu. W mojej sypialni jedna ściana jest pomalowana na antracyt, reszta pozostała biała. Dzięki temu łóżko z pojemnikiem na pościel nie dominuje, a całość wygląda spójnie i nowocześnie. Przytulność nie musi oznaczać pastelowych barw i koronek.

Jednak przytulność to nie tylko meble. To przede wszystkim atmosfera, którą budujemy dodatkami i detalami. W moim małym salonie postawiłam na miękkie tekstylia: wełniany pled o splocie rypsowym, lniane zasłony sięgające od sufitu do podłogi i kilka poduszek z kaszmiru. Dzięki tym elementom przestrzeń zyskała na głębi, a surowe ściany przestały być zimne. Ważne jest też oświetlenie. Zamiast jednej ostrej lampy sufitowej rozmieściłam cztery źródła światła na różnych wysokościach: kinkiet przy fotelu, lampkę stołową na komodzie, świece ledowe na parapecie i małą taśmę LED za telewizorem. Efekt? Miękkie, rozproszone światło, które wieczorem tworzy intymną atmosferę i optycznie powiększa wnętrze.

Kolejna sprawa to oświetlenie, które w kuchni z funkcją spania musi być elastyczne. Nad stołem daj punktowe światło do gotowania, ale przy wersalce zamontuj kinkiet z regulacją, żeby móc czytać przed snem bez rażenia oczu. W małych kuchniach często brakuje okna, więc warto dodać taśmę LED pod szafkami, która stworzy przytulny nastrój. Pamiętaj, że stelaz listwowy w łóżku wymaga dostępu od dołu, więc nie stawiaj mebla bezpośrednio na podłodze bez wentylacji. W jednym z mieszkań udało mi się połączyć funkcję spania z wysokimi szafkami po obu stronach, gdzie schowałam garnki i pościel. Efekt był taki, że kuchnia wyglądała jak mały salon.

Gdy masz naprawdę mało miejsca, pomyśl o składanej wersji mebla, która chowa się do szafy w ciągu dnia. Na rynku są modele z tapicerka welurowa, które po złożeniu wyglądają jak elegancka komoda. Wtedy materac piankowy ma 12 cm, ale z stelazem listwowym to wystarczy na okazjonalny nocleg. Do tego pod spodem montujesz pojemnik na pościel, więc wszystko jest pod ręką. W jednym projekcie dla singielki w bloku z lat 70. udało się w ten sposób zyskać 2 metry noclegu, a kuchnia pozostała w pełni funkcjonalna. Klientka była zdziwiona, że goście nie czuli się jak w przedpokoju, tylko docenili przytulność.

W sypialni stanęło nowe łóżko z pojemnikiem na pościel, które kupiłyśmy na wyprzedaży. Do tego materac piankowy o grubości 16 cm – wystarczająco twardy, by nie uginał się pod ciężarem, ale miękki na tyle, by zapewnić komfort. Styl boho w sypialni to przede wszystkim warstwy – na łóżku położyłyśmy bawełnianą narzutę w paski, dwie poduszki w poszewkach z ręcznym haftem i pled z frędzlami. Obok postawiłyśmy stolik nocny z pnia drzewa, który klientka sama oszlifowała. Na nim lampka z abażurem z koralików – wszystko z drugiej ręki. Wnętrze oddycha historią i spokojem, a każdy element ma swoją historię.

Nie zapominajmy o zapachu. Przytulne wnętrze pachnie świeżością i naturą. Używam dyfuzora z olejkiem cedrowym i pomarańczowym, który działa uspokajająco. Zimą dodaję do nawilżacza kilka kropel olejku eterycznego z cynamonu, co przywołuje wspomnienia świąt. Ważne, by nie przesadzić z intensywnością. Delikatna, naturalna woń buduje nastrój o wiele lepiej niż chemiczne odświeżacze. Do tego koniecznie żywe rośliny. Nawet jeden duży fikus w kącie potrafi ożywić pomieszczenie i poprawić mikroklimat. W mojej sypialni stoi sansewieria, która nie wymaga częstego podlewania i oczyszcza powietrze w nocy.

Viewing 0 reply threads
    Reply To: Jak dobrać kolory do salonu – praktyczne wskazówki od projektantki wnętrz
    Your information:

Advertisement Company North AmericasdsdFF

Advertisement Company Middle EastsdsdFF

Advertisement Company EuropesdsdFF

Advertisement Company OceaniasdsdFF

Advertisement Company South AmericasdsdFF

Advertisement Company Central AsiasdsdFF

Advertisement Company AfricasdsdFF

Advertisement Company North AfricasdsdFF

Advertisement Company Latin AmericasdsdFF

Advertisement Company CaribbeansdsdFF

Advertisement Company North AmericasdsdFF