Login Page › Forums › Cuisine › Home staging po polsku – jak sprzedać mieszkanie z klasą i bez zbędnych.
Przy wyborze mebli do spania nie można oszczędzać na stelarzu. Stelaz listwowy z regulacją twardości to podstawa, szczególnie gdy mieszkanie ma służyć jako nocleg dla rodziny z dziećmi. Pamiętaj, że materac piankowy o grubości 16 cm na takim stelarzu to całkiem inny komfort niż stary tapczan z Ikei sprzed dekady. W home stagingu chodzi o to, by pokazać, że mieszkanie jest gotowe do zamieszkania od zaraz. Nikt nie chce po zakupie od razu biec do sklepu meblowego. Jeśli wstawisz nowy materac, nawet w rozkładanej sofie, od razu podnosisz wartość nieruchomości w oczach klienta. To działa jak zapach świeżego chleba w piekarni.
Gdy w grę wchodzą goście na noc, sprawa się komplikuje. Często słyszę od znajomych: „Mamy małą sypialnię, a czasem przyjeżdżają rodzice”. W takich sytuacjach sprawdza się kanapa z funkcją spania, ale trzeba wybrać ją mądrze. Zamiast tanich modeli z cienkim pianką, polecam te z mechanizmem DL, który pozwala rozłożyć siedzisko bez zdejmowania poduszek. Przykład z życia: u mojej siostry w pokoju gościnnym stoi wersalka z materacem piankowym 12 cm, która na co dzień służy jako kanapa, a po rozłożeniu ma powierzchnię 140×200 cm. Trzeba tylko pamiętać, że codzienne składanie i rozkładanie może męczyć, więc jeśli ktoś śpi tam regularnie, lepiej zainwestować w łóżko składane. Kluczowy jest balans między wygodą a praktycznością.
Schowki w małym pokoju to prawdziwe wyzwanie. Oprócz łóżka z pojemnikiem na pościel, wykorzystałam przestrzeń pod sufitem. Półki na książki zamontowałam na wysokości, do której dziecko sięga z łatwością. Dla młodszych dzieci lepsze są otwarte regały – widzą wszystkie zabawki i łatwiej je odkładają. W szafie przesuwnej zastosowałam system organizerów: kosze na klocki, wieszaki na ubrania i specjalne przegródki na buty. Dzięki temu wszystko ma swoje miejsce, a dziecko uczy się porządku. Pamiętajcie, że zbyt wiele półek może przytłoczyć optycznie niewielkie pomieszczenie.
Wreszcie, pamiętaj o detalach technicznych. Jeśli w mieszkaniu jest stary grzejnik, warto go pomalować na biało. Jeśli okna są nieszczelne – uszczelnić przed zdjęciami. Każda pęknięta płytka w łazience czy obluzowana klamka to sygnał dla kupującego, że czekają go dodatkowe wydatki. W jednym przypadku mieliśmy mieszkanie z pięknym widokiem, ale zniszczonym parkietem. Zamiast wymieniać całość, położyliśmy na wierzch dywan w jasnym kolorze i postawiliśmy na kanapę z funkcją spania, która od razu stała się centralnym punktem. Kupujący skupili się na komforcie, a nie na niedoskonałościach podłogi.
Podczas moich ostatnich projektów przekonałam się, że aranżacja pokoju dziecięcego to proces ewolucyjny. To, co sprawdza się u trzylatka, niekoniecznie będzie dobre dla dziesięciolatka. Dlatego warto inwestować w meble modułowe i neutralne kolory, które łatwo odświeżyć dodatkami. Łóżko z pojemnikiem na pościel czy kanapa z funkcja spania to meble, które przetrwają wiele lat, o ile wybierzecie solidne materiały. Pamiętajcie o odpowiednim stelazu listwowym i materacu piankowym – to podstawa zdrowego snu. A gdy dziecko dorośnie, wystarczy zmienić pościel i kilka dekoracji, by pokój nabrał nowego charakteru.
Podczas jednej z wizyt u klientki zobaczyłam, jak wiele radości daje jej mała strefa relaksu w sypialni. Postawiła fotel z podnóżkiem w kącie, obok stojak na książki i lampa podłogowa. To miejsce służy jej do porannej kawy i wieczornego czytania. W małych sypialniach można wygospodarować taki kącik, wybierając meble o mniejszej skali – na przykład składany fotel lub pufę. Uważaj tylko, żeby nie zagracić przestrzeni. Zasada: jeden dodatkowy element na raz. Jeśli masz wersalkę, która zajmuje sporo miejsca, zrezygnuj z dużego stolika na rzecz wąskiej konsoli. Każdy mebel musi mieć swoje uzasadnienie, inaczej szybko robi się ciasno.
W pokoju dziecka nie może zabraknąć strefy do nauki i zabawy. Biurko ustawiłam przy oknie, by zapewnić naturalne światło podczas rysowania. Na ścianie nad blatem zawiesiłam tablicę magnetyczną – to świetny sposób na organizację prac plastycznych bez dziurawienia ścian. Pod biurkiem postawiłam kosz na drobne zabawki, które szybko się gubią. Dla starszego dziecka warto rozważyć wersalka jako mebel dwufunkcyjny – w ciągu dnia służy do siedzenia, a na noc zamienia się w łóżko. Wersalka z pojemnikiem na pościel to oszczędność miejsca, którą docenicie przy codziennym sprzątaniu. Pamiętajcie tylko o odpowiednim stelazu listwowym, który zapobiega zapadaniu się materaca.
Kolorystyka pokoju dziecięcego ma ogromny wpływ na samopoczucie malucha. Zamiast jaskrawych czerwieni i pomarańczy, postawiłam na pastele: błękit, mięta i delikatny róż. Ściany pomalowałam farbą zmywalną – to ratunek przy brudnych rączkach. Na podłodze położyłam dywan z krótkim włosiem, który łatwo odkurzyć. Wzory geometryczne na pościeli dodają charakteru, ale nie przytłaczają. Jeśli dziecko ma ulubiony kolor, można go wprowadzić dodatkami: poduszkami, zasłonami czy naklejkami na ścianę. Taka aranżacja jest łatwa do zmiany w miarę dorastania.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF