Login Page › Forums › Fashion › Home staging czyli jak sprawić by mieszkanie sprzedało się samo
Największym wyzwaniem okazało się przechowywanie. Gdzie schować pościel dla gości, dodatkowe koce, poduszki dekoracyjne? Zwykła skrzynia pod oknem zabierałaby miejsce, a szafa w salonie to już przesada. Rozwiązanie znalazłam w łóżku z pojemnikiem na pościel. Tak, w salonie stanęła kanapa, która po rozłożeniu zamienia się w wygodne miejsce do spania. Ale kluczowy był stelaz listwowy – zapewnia wentylację materaca i równomierne podparcie. W środku, pod siedziskiem, zmieściłam komplet pościeli, dwa ręczniki i zapasową kołdrę. To była jedna z lepszych decyzji. Nagle znalazłam miejsce na rzeczy, które wcześniej lądowały na krześle. Nie musiałam już kombinować z pudełkami pod łóżkiem, bo go nie miałam.
Ostatnia rada dotyczy zapachu i detali. Przed prezentacją mieszkania upiecz jabłka z cynamonem w piekarniku albo zapal świecę o zapachu wanilii. Unikaj agresywnych odświeżaczy, bo mogą irytować alergików. Na stole postaw stos czasopism wnętrzarskich, a na poduszce połóż nowy koc z wełny. W jednym z mieszkań, gdzie sprzedawaliśmy małą kawalerkę, dodaliśmy na parapecie doniczkę z miętą. Kupiec, który przyszedł, powiedział, że poczuł się jak w domu. Home staging to nie oszukiwanie, tylko pokazanie potencjału. Twoje mieszkanie ma szansę zabłysnąć, jeśli dasz mu odpowiednią oprawę.
Na koniec mała rada od praktyka – nie bój się łączyć luster z innymi materiałami. W pokoju, gdzie stoi tapicerka welurowa na kanapie w kolorze butelkowej zieleni, lustro w złotej ramie doda luksusu. U jednej z klientek zestawiłam welurową sofę z lustrem w mosiężnej oprawie – efekt wow gwarantowany. Jeśli masz w domu wersalkę w stylu retro, lustro w drewnianej ramie podkreśli jej charakter. Ważne, by rama nie konkurowała z tapicerką, a stanowiła dopełnienie. W praktyce sprawdza się zasada kontrastu – do ciemnych mebli wybierz jasną ramę, a do jasnych – ciemną. Pamiętaj też o proporcjach. Lustro dekoracyjne powinno zajmować około 1/3 szerokości ściany, by nie przytłaczać. U mnie w salonie wisi model o szerokości 80 cm na ścianie 240 cm i wygląda idealnie wyważone. Eksperymentuj, mierz, przesuwaj – czasem zmiana o 10 cm robi ogromną różnicę w odbiorze całego wnętrza.
Praktyka nauczyła mnie, że w małym salonie każdy centymetr musi pracować na siebie. Zrezygnowałam z fotela, bo tylko blokował przejście. Zamiast tego postawiłam na pufę z miejscem do przechowywania w środku – służy jako siedzisko dla gości, podnóżek, a po opróżnieniu schowam w niej kable, piloty i gazety. Na ścianie naprzeciwko kanapy powiesiłam lustro w prostej, czarnej ramie. Odbija światło i sprawia, że pokój wydaje się dwa razy większy. To tania sztuczka, która działa od razu. Gdy wchodzę do salonu rano, widzę przestrzeń, a nie ścisk. I to jest najważniejsze – żeby mały metraż nie przytłaczał, tylko dawał oddech.
Łazienka to miejsce, które często odstaje od reszty mieszkania. Stare kafelki czy niebieska wanna mogą odstraszać, ale home staging potrafi to zamaskować. Połóż nowe ręczniki w stonowanym kolorze, dodaj drewnianą półkę na kosmetyki i wymień uszczelki przy prysznicu. Jeśli brakuje miejsca na przechowywanie, pokaż, że wannowa szafka daje radę. U znajomej, która sprzedawała kawalerkę, mała łazienka wydawała się ciasna przez wiszący suszarnik. Zamieniłyśmy go na składany model, a ścianę przy lustrze ozdobiłyśmy wąską półką. Efekt? Mieszkanie poszło w dwa tygodnie.
Kiedy wprowadzałam się do swojego pierwszego mieszkania, garderoba w sypialni wydawała mi się luksusem zarezerwowanym dla willi z amerykańskich seriali. Prawda jest taka, że nawet w bloku z wielkiej płyty da się wydzielić kąt na przechowywanie ubrań, butów i pościeli bez zagracania przestrzeni. Klucz tkwi w sprytnym wykorzystaniu wnęk, wysokich szaf i mebli wielofunkcyjnych. Zamiast kupować standardową szafę o głębokości sześćdziesięciu centymetrów, postawiłam na zabudowę od podłogi do sufitu z systemem wysuwanych wieszaków. Dzięki temu zmieściłam płaszcze, koszule i spodnie w jednym rzędzie, a na dole znalazło się miejsce na buty w przezroczystych pudełkach. Każdy centymetr ma tu znaczenie, zwłaszcza gdy sypialnia ma ledwie dwanaście metrów.
Nie bój się kolorów – mała kuchnia w jasnych barwach z jednym akcentem, na przykład granatową ścianą za piekarnikiem, wygląda na większą. Ja dodałam jeszcze lustrzany backsplash, który odbija światło i powiększa przestrzeń. Unikaj ciemnych blatów, bo zbierają kurz i okruchy – lepszy biały laminat lub jasny kamień. Pamiętaj też o funkcjonalnych dodatkach, jak obrotowe półki w narożniku – to prawdziwy game changer, bo nie musisz sięgać po garnki na oślep. A jeśli myślisz o nowym łóżku do sypialni, wybierz model z pojemnikiem na pościel, żeby zwolnić miejsce w kuchni na sezonowe naczynia.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF