Login Page › Forums › Art › funkcjonalna kuchnia w bloku
Największym problemem w mojej kuchni okazało się przechowywanie garnków i patelni. Standardowe szafki wiszące wymagają wspinania się na palce, a te dolne szybko zamieniają się w czarną dziurę. Zainwestowałam w szuflady z pełnym wysuwem i systemem cargo, które kosztowały więcej, ale teraz nie muszę klęczeć, żeby wyciągnąć zapiekankę. Przy okazji okazało się, że funkcjonalna kuchnia to także odpowiednie oświetlenie nad blatem roboczym. Listwa LED pod szafkami wiszącymi zmieniła komfort pracy, a ciepłe światło sprawia, że nawet krojenie cebuli jest przyjemniejsze.
Goście na noc to test dla każdego wnętrza. Kiedyś spałam na rozkładanej wersalce z cienkim materacem. Budziłam się z bólem pleców. Teraz wybieram kanapę z funkcją spania z mechanizmem DL i tapicerką welurową. Goście chwalą wygodę, a ja chwalę oszczędność miejsca. W dzień kanapa służy jako strefa do siedzenia, w nocy zamienia się w łóżko z prawdziwego zdarzenia. Pod spodem chowam pościel, a na wierzchu kładę koc. W boho nawet gościnność ma swój styl. Liczy się wygoda, a nie idealne zdjęcia z Instagrama. Bo dom to nie galeria, to przede wszystkim schronienie.
Ostatnim elementem, który często pomijamy, jest organizacja przestrzeni wokół stołu. Zostaw co najmniej 80 centymetrów od krawędzi blatu do ściany, żeby swobodnie wysunąć krzesło i wstać. W mojej kuchni połączonej z jadalnią udało się to osiągnąć dzięki przesunięciu stołu bliżej okna. To dało więcej miejsca na cyrkulację, a dodatkowo światło dzienne padało wprost na talerze. Gdy brakuje metrów, warto zrezygnować z ciężkich zasłon na rzecz rolet rzymskich – one nie zabierają cennej powierzchni. Pamiętaj też o dywanie pod stołem – powinien być na tyle duży, by krzesła nie zaczepiały o jego brzeg.
W aranżacji jadalni nie można zapominać o świetle – to ono tworzy nastrój. Zamiast jednej lampy nad stołem, wolę postawić na kilka źródeł światła. Kinkiet na ścianie rozświetla kąt, a mała lampka stołowa na komodzie daje przytulny blask podczas kolacji we dwoje. Pamiętam, jak w jednym z projektów zamontowałem listwę LED pod blatem – efekt był zaskakująco dobry, szczególnie gdy wieczorem chcemy stworzyć kameralną atmosferę. Ważne, by światło nie raziło w oczy, a jednocześnie pozwalało wygodnie jeść czy czytać książkę przy stole.
Z praktycznego punktu widzenia, obrazy na Å›cianÄ™ muszÄ… współgrać z resztÄ… wyposażenia, a to bywa wyzwaniem w niewielkich wnÄ™trzach. KiedyÅ› kupiÅ‚am pejzaż w ciężkiej, zÅ‚otej ramie, ale dominantÄ… w pokoju okazaÅ‚o siÄ™ lozko z pojemnikiem na posciel i jego masywna konstrukcja. Szybko zmieniÅ‚am strategiÄ™ – postawiÅ‚am na lekkie, geometryczne wzory w drewnianych ramach, które nie przytÅ‚aczajÄ… przestrzeni. Kolorystyka też ma znaczenie: jeÅ›li Å›ciana jest biaÅ‚a, a meble ciemne, jasny obraz rozjaÅ›ni wnÄ™trze. ZauważyÅ‚am, że abstrakcje w odcieniach błękitu Å›wietnie komponujÄ… siÄ™ z szarÄ… tapicerka welurowa na fotelu, tworzÄ…c spójnÄ… caÅ‚ość bez efektu chaosu.
Kolejna sprawa, która często umyka przy zakupie, to kąt nachylenia oparcia. W trybie dziennym sofa rozkładana powinna mieć oparcie ustawione pod kątem 105 stopni, żeby nie obciążać kręgosłupa podczas siedzenia. Sprawdzałam to na własnej skórze, siedząc na modelach z prostym oparciem – po dwóch godzinach oglądania serialu bolały mnie plecy. W nocy z kolei, po rozłożeniu, powierzchnia musi być całkowicie płaska, bez żadnych garbów na łączeniu siedziska z oparciem. Niektóre tańsze kanapy z funkcją spania mają tam szczelinę, w której gubi się ręka w nocy. Używajcie poziomicy w sklepie, jeśli trzeba – sprzedawca może spojrzeć krzywo, ale wy będziecie spać spokojnie.
Oświetlenie w boho to osobny rozdział. Lampy podłogowe z frędzlami, girlandy świetlne, świeczniki. Unikam górnego światła, bo zabija klimat. Zamiast tego stawiam lampkę na komodzie, a obok wersalki kładę lampion. Wieczorem zapalam kilka świec i włączam muzykę. Wtedy nawet mały pokój staje się przytulną grotą. Ważne, żeby światło miało ciepłą barwę. Zimne ledy zabijają cały urok. Boho to gra cieni i faktur. Welur, len, bawełna, rattan – wszystko ma swoje miejsce i swoje światło.
Kiedy goście zostają na noc, w salonie muszę zrobić miejsce. U mnie sprawdza się lozko z pojemnikiem na posciel, które w ciągu dnia jest wygodną sofą. Pojemnik na pościel to strzał w dziesiątkę, bo przechowuję tam koce i poduszki, które normalnie zajmowałyby całą szafę. Kanapa z funkcja spania z mechanizmem DL rozkłada się w kilka sekund i nie wymaga odsuwania stolika. Zamiast kupować osobne łóżko dla gości, postawiłam na mebel, który służy na co dzień i od święta. To oszczędność miejsca i pieniędzy, a goście chwalą wygodę.
Podsumowując całą tę historię, która nie jest żadnym podsumowaniem, a raczej zbiorem praktycznych uwag – sofa rozkładana to mebel, który albo was urządzi, albo zepsuje każdą wizytę gości. Zainwestujcie w porządny stelaż listwowy, materac piankowy o grubości 16 centymetrów i mechanizm DL. Pamiętajcie o pojemniku na pościel i tapicerce, którą da się wyczyścić szmatką z mikrofibry. Jeśli traficie na model, który spełnia te kryteria, będziecie mieli salon i sypialnię w jednym bez kompromisów. A gdy znajomi zapytają, gdzie kupiliście taką wygodną kanapę, powiecie im tylko tyle – szukaliście długo, ale warto było.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF