Funkcjonalna kuchnia w bloku – jak urządzić przestrzeń do życia

Login Page Forums Activism Funkcjonalna kuchnia w bloku – jak urządzić przestrzeń do życia

• This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
      reubenconger4

Kiedy stanęłam przed wyzwaniem urządzenia pokoju dla mojej córki, szybko okazało się, że dwanaście metrów kwadratowych to całkiem mało, gdy trzeba zmieścić łóżko, biurko, szafę i jeszcze zostawić miejsce na zabawę. Zaczęłam od dokładnego pomiaru każdej ściany i zastanawiania się, co jest absolutnie niezbędne. Największym problemem było łóżko – standardowe 90×200 zajmowało mnóstwo przestrzeni, a do tego wiecznie brakowało mi miejsca na pościel. Wtedy przypomniałam sobie o łóżku z pojemnikiem na pościel. To rozwiązanie okazało się strzałem w dziesiątkę, bo pod materacem zmieściły się koce, poduszki i zapasowa kołdra. Dzięki temu szafa mogła być mniejsza, a cały pokój zyskał oddech.

Oświetlenie to element, który często bagatelizujemy, a w pokoju dziecięcym ma ogromne znaczenie. Oprócz głównej lampy sufitowej, koniecznie zamontujcie kinkiet nad łóżkiem lub biurkiem. Wybrałam model z regulowanym ramieniem, który daje światło o mocy 4000 kelwinów – neutralne, nie męczy oczu. Unikajcie zimnego światła powyżej 5000 K, bo pobudza i utrudnia zasypianie. Do tego lampka nocna z ciepłą barwą (około 2700 K) przydaje się do czytania bajek. Pamiętajcie też o listwie LED pod łóżkiem – to tani sposób na stworzenie nastrojowego światła, które nie razi w oczy, gdy dziecko budzi się w nocy.

Korytarz i przedpokoj to miejsca, ktore czesto traktujemy po macoszemu, a to blad w aranzacja domu jednorodzinnego. U nas ciag komunikacyjny ma 8 metrow, wiec musialam wykorzystac kazdy centymetr. Zamiast klasycznej szafy, postawilam na wbudowana szafke z przesuwnymi drzwiami, ale zamiast typowych polek zastosowalam system modulowy. Na wysokosci 40 cm od podlogi znalazla sie lawka z pojemnikiem na buty i miejsce do siedzenia – idealne przy zakladaniu obuwia z maluchami. Powyzej wieszaki na kurtki i plaszcze, a nad nimi polki na czapki i rekawiczki. Najwiekszym wyzwaniem bylo ukrycie skrzynki elektrycznej i licznika, ale udalo sie zamaskowac ja za lustrem w cienkiej ramie. Lustro dodatkowo optycznie powieksza waski korytarz. Pamietam, jak znajomi mowili, ze korytarz nie musi byc funkcjonalny – a teraz sami wprowadzaja podobne rozwiazania.

Kolejnym wyzwaniem okazały się wizyty gości na noc. Babcia lub koleżanka z nocowanką potrzebowały miejsca do spania, a ja nie chciałam stawiać dodatkowego łóżka, które stałoby puste przez większość czasu. Rozwiązaniem stała się kanapa z funkcja spania. Wybrałam model z tapicerka welurowa w odcieniu jasnego beżu, który łatwo utrzymać w czystości – welur wystarczy przecierać wilgotną szmatką, a plamy z soków nie wnikają głęboko. Mechanizm DL pozwala rozłożyć kanapę w kilka sekund, bez przesuwania mebli. To genialne, bo rano wystarczy złożyć wszystko i znów mamy wolną przestrzeń do zabawy. Kanapa ma też pojemnik na pościel, co dodatkowo rozwiązuje problem przechowywania.

Na koniec dodam, że w moim mieszkaniu właśnie takie detale złożyły się na funkcjonalną kuchnię – od łóżka z pojemnikiem na pościel w salonie po wysuwane półki i dobre oświetlenie. Nie musisz mieć dużo miejsca, żeby czuć się komfortowo. Wystarczy spojrzeć na przestrzeń z perspektywy potrzeb i odrzucić schematy. Ja swojej kuchni już nie zamienię na żadną inną, bo nauczyła mnie, że małe metraże mogą być naprawdę funkcjonalne, jeśli tylko podejść do nich z głową i odrobiną wyobraźni.

Ogro d i taras to przedluzenie domu, ale w aranzacja domu jednorodzinnego czesto o nich zapominamy, planujac wnetrze. U mnie taras ma 15 metrow i lato spedzamy glownie tam. Postawilam na meble z technorattanu – nie niszczeja na deszczu i nie blakna na sloncu. Do tego poduchy z tkaniny olefinowej, ktora szybko schnie. Najwiekszym problemem bylo przechowywanie poduszek i narzedzi ogrodowych. Rozwiazal go skrzynia ogrodowa z siedziskiem, ktora kryje w srodku wszystko, co potrzebne. Na tarasie mamy tez rolety zewnetrzne, ktore chronia przed upalem i zapewniaja prywatnosc. Wazne, by taras byl osloniety od wiatru – u nas sprawdzily sie bambusowe maty. Do tego garnek roslin w donicach z systemem nawadniania kropelkowego, co oszczedza czas przy podlewaniu. Pamietajcie, ze ogrod to nie tylko trawa – u mnie sprawdzily sie byliny, ktore kwitna przez caly sezon, a jesienia ozdobne trawy. Dla dzieci zostawilam fragment z trawnikiem do zabawy, ale reszta to niskie, latwe w utrzymaniu rosliny.

Wybierając materac, długo wahałam się między piankowym a sprężynowym. Ostatecznie postawiłam na materac piankowy o grubości 16 cm, który leży na stelazu listwowym. Dlaczego? Bo pianka świetnie dopasowuje się do ciała dziecka, nie jest zbyt twarda, a przy tym jest lekka, co ułatwia ścielenie łóżka. Stelaz listwowy zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, więc materac dłużej zachowuje świeżość. Pamiętajcie, że stelaz listwowy to nie fanaberia – bez niego pianka może się odkształcać i szybciej tracić właściwości. W małym pokoju dziecięcym każdy detal ma znaczenie, dlatego nie warto oszczędzać na podłożu, na którym dziecko spędza jedną trzecią doby.

Viewing 0 reply threads
    Reply To: Funkcjonalna kuchnia w bloku – jak urządzić przestrzeń do życia
    Your information:

Advertisement Company North AmericasdsdFF

Advertisement Company Middle EastsdsdFF

Advertisement Company EuropesdsdFF

Advertisement Company OceaniasdsdFF

Advertisement Company South AmericasdsdFF

Advertisement Company Central AsiasdsdFF

Advertisement Company AfricasdsdFF

Advertisement Company North AfricasdsdFF

Advertisement Company Latin AmericasdsdFF