Login Page › Forums › Art › Ergonomia w kuchni – jak zaprojektować przestrzeń, która nie męczy
W kuchni japoński minimalizm przełożył się na otwarte półki zamiast górnych szafek. Od razu zwolniło to miejsce i sprawiło, że pomieszczenie wydało się większe. Na półkach stały tylko ceramiczne misy i szklane słoiki z makaronem – każdy przedmiot miał swoją funkcję. Blat z dębu olejowanego wymagał regularnej konserwacji, ale ciepło drewna rekompensowało ten wysiłek. Zamiast sztucznych dodatków postawiłam na żywe kwiaty w prostych wazonach, co dodawało wnętrzu życia.
Gdy projektowałam wyspę kuchenną, pomyślałam o gościach, którzy lubią siedzieć i gawędzić podczas gotowania. Z jednej strony wsunęłam dwa hokery, ale z drugiej – na wysokości 90 centymetrów – znalazła się dodatkowa powierzchnia robocza. To rozwiązanie uratowało mi kilka kolan, bo nie trzeba biegać między blatem a stołem. Pod spodem schowałam kosze na śmieci i segregację, co ułatwia sprzątanie bez schylania się do szafki pod zlewem. A propos schylania – w kuchni często brakuje miejsca na posłanie dla czworonoga, więc pod oknem postawiłam legowisko, które jednocześnie służy jako siedzisko przy zmianie butów. Małe triki, a robią ogromną różnicę.
Ergonomia w kuchni to w gruncie rzeczy szacunek do własnego ciała. Nie chodzi o to, żeby mieć najdroższe sprzęty, ale o to, żeby codzienne czynności nie bolały. Gdy planujecie remont, usiądźcie na chwilę w pustej kuchni i wyobraźcie sobie, jak będziecie się poruszać. Gdzie postawicie garnek z wodą, gdzie odłożycie obierki, gdzie usiądziecie, żeby obrać ziemniaki. Ja na przykład odkryłam, że najwygodniej robić to na stołku przy wyspie, z miską na kolanach – i tak powstał mój kuchenny rytuał. Małe rzeczy, które sprawiają, że nawet w ciasnej kuchni czuję się swobodnie. A jeśli przy okazji znajdzie się miejsce na pościel dla gości, to już w ogóle jest dobrze.
Zamiast kupować gotową wersalkę, złożyłam ją z osobnych elementów. Stelaz listwowy kupiłam w sklepie internetowym za dwieście złotych. Do tego materac piankowy na wymiar. Na wierzch położyłam tapicerowany stelaż z weluru w kolorze musztardowym. Całość kosztowała mniej niż meble z sieciówek, a efekt jest unikatowy. Mechanizm DL działa bez zarzutu. Po dwóch latach użytkowania nic się nie poluzowało. Wnętrza w stylu loft nie muszą być drogie. Wystarczy spryt, trochę farby i odrobina odwagi, by postawić na surowość.
Zaczynamy od tkanin, bo to one dyktują nastrój w pomieszczeniu. Jeśli macie okno wychodzące na południe i zmagacie się z nadmiarem światła, postawcie na grubsze materiały, takie jak welur czy aksamit, które nie tylko przyciemnią wnętrze, ale też dodadzą mu elegancji. Z kolei w ciemnych, północnych pokojach sprawdzą się lekkie firanki z woalu lub organzy, które przepuszczają światło, tworząc przyjemną, rozproszoną poświatę. Pamiętajcie, że zasłony i firany mogą też pełnić funkcję izolacji termicznej, co docenicie szczególnie zimą. Wybierając tkaniny, zwróćcie uwagę na ich skład – naturalne len i bawełna oddychają, ale łatwo się gniotą, podczas gdy mieszanki z poliestrem są bardziej praktyczne w codziennym użytkowaniu.
Stałam wczoraj przy blacie i poczułam znajomy ból w krzyżu. Znowu. Gotowanie obiadu dla całej rodziny zamienia się czasem w wyścig z kontuzją, a wszystko przez źle dobrane wysokości i brak przemyślenia ruchów. Moja kuchnia ma ledwie osiem metrów, więc każde centymetry muszą pracować na siebie. Gdy planowałam remont, skupiłam się na ergonomii w kuchni – to hasło przewijało się przez wszystkie notatki. I dobrze, bo po roku użytkowania wiem, że to nie fanaberia, a konieczność. Najpierw zmierzyłam odległość od podłogi do łokcia i dopasowałam blat do swojego wzrostu. Wyszło 90 centymetrów, czyli idealnie dla mnie. Niskie osoby często mają blaty na 85, co przy dłuższym staniu wykańcza ramiona. Kuchenka stanęła tak, żeby nie sięgać zbyt daleko po garnek, a zlew przesunęłam bliżej okna – w końcu mycie naczyń nie musi być karą, jeśli patrzy się na zieleń za szybą.
Największym wyzwaniem okazało się przechowywanie. W loftach królują otwarte przestrzenie, ale gdzie tu schować pościel, koce czy zimowe buty? Postawiłam na łóżko z pojemnikiem na pościel w sypialni. To mebel, który uratował mnie przed kupnem dodatkowej komody. Pojemnik ma głębokość dwudziestu centymetrów pod materacem, ale zmieściłam tam trzy kołdry i cztery poduszki. Do tego stelaz listwowy pod spodem zapewnia wentylację. Wiele osób boi się, że materac piankowy zaparuje na listwach, ale nowoczesne systemy mają szczeliny co dziesięć centymetrów. Sprawdza się świetnie. W salonie z kolei wybrałam kanapę z funkcją spania. Wersalka w stylu retro z tapicerką welurową w kolorze butelkowej zieleni. Gdy przyjeżdżają goście, rozkładam ją w pięć sekund.
Brak miejsca na pościel to kolejny problem, który tapczan jednoosobowy rozwiązuje w elegancki sposób. W moim poprzednim mieszkaniu koce i poduszki lądowały na krześle, tworząc permanentny bałagan. Teraz wybrałam wersję z pojemnikiem na pościel, który mieści się pod siedziskiem. To genialne – wystarczy unieść tapicerkę welurową, wrzucić kołdrę i poduszki, a pokój od razu wygląda schludnie. Pojemnik jest dość płytki, ale na jedną zmianę pościeli i koc idealnie wystarcza. Jeśli masz więcej tekstyliów, szukaj modeli z boczna szufladą – to rzadkość, ale przy tapczanie jednoosobowym sprawdza się świetnie.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF