Login Page › Forums › Artist › Domowa biblioteczka – jak urządzić kącik do czytania w małym mieszkaniu
Gdy myślę o kolejnych zakupach, zastanawiam się nad stołem z wbudowanymi półkami na książki. Widziałam model, gdzie blat unosi się, a pod spodem są schowki na czasopisma i poradniki. To mogłoby zastąpić osobny regał w salonie. Na razie korzystam z wiszących półek nad biurkiem, ale brakuje mi miejsca na albumy. Być może za rok zainwestuję w system modułowy, który pozwala dowolnie konfigurować półki. Ważne, żeby nie przesadzić z ilością mebli, bo małe mieszkanie szybko staje się przytłoczone.
W małych przestrzeniach często brakuje miejsca na przechowywanie pościeli czy koców. I tu z pomocą przychodzi kanapa z funkcja spania, która może zastąpić klasyczne krzesła do jadalni w mniejszych jadalniach. Kiedyś doradzałam klientce, która miała wnękę przy stole – zamontowaliśmy tam siedzisko na wymiar z pojemnikiem na pościel pod spodem. To pozwoliło wykorzystać każdy centymetr, a jednocześnie zachować estetykę. Unikaj jednak zbyt szerokich modeli, bo mogą przytłoczyć pomieszczenie. Lepiej postawić na smukłe nogi z metalu, które optycznie odciążą wnętrze.
W kuchni, która w moim mieszkaniu ma tylko 6 metrów, zapach szybko się kumuluje. Dlatego używam tam wyłącznie świec zapachowych po zakończeniu gotowania. Stawiam na cytrusy i grejpfrut. Działają odświeżająco i neutralizują zapach smażenia. Gdy gotuję bigos lub smażę rybę, zapalam świecę z trawą cytrynową na godzinę przed posiłkiem. Działa cuda. W małej kuchni ważne jest też miejsce przechowywania świec. Trzymam je w szczelnym pudełku w szafce, z dala od wilgoci i promieni słonecznych. W przeciwnym razie tracą intensywność. Przy okazji nauczyłam się, że nie warto kupować świec w zestawach promocyjnych. Często mają słabą jakość. Lepiej wydać więcej na jeden sprawdzony produkt.
Kluczowym elementem jest wybór odpowiedniego miejsca do spania. Wiele osób bagatelizuje znaczenie stelarza i materaca, a to właśnie tam spędzamy jedną trzecią życia. Kiedyś poleciłam znajomej łóżko z pojemnikiem na pościel, bo wydawało się praktyczne przy braku miejsca w sypialni. Niestety, po roku pojemnik zaczął zaparowywać od spodu, a pościel pachniała stęchlizną. Problem rozwiązał dopiero stelaz listwowy z regulacją twardości, który zapewnił cyrkulację powietrza pod materacem. Do tego materac piankowy z otwartymi komórkami, który nie zatrzymuje wilgoci. Dziś wiem, że oszczędzanie na tych elementach to proszenie się o problemy z alergiami i grzybem w sypialni.
Pamiętam, jak wprowadzałam się do swojego pierwszego mieszkania i marzyłam o pokoju pełnym regałów z książkami. Rzeczywistość zweryfikowała te plany – miałam 35 metrów kwadratowych, a każdy centymetr był na wagę złota. Zamiast osobnej biblioteki musiałam pogodzić funkcję wypoczynkową, sypialnianą i przechowywania literatury. Okazało się, że zamiast stawiać na osobne meble, lepiej wybrać coś, co łączy kilka zastosowań. Szukałam więc rozwiązań, które pozwolą mi mieć książki pod ręką, ale nie zdominują całej przestrzeni. I wtedy trafiłam na pomysł, który zmienił wszystko – postawiłam na meble wielofunkcyjne z wbudowanymi półkami.
Na koniec, pamiętaj o detalach, które tworzą spójność. U mnie to miedziane akcenty: klamki, ramki na zdjęcia, podstawki pod kubki. W całym mieszkaniu powtarzam ten kolor, żeby było harmonijnie. Nie musi być drogo – na targu staroci znalazłam miedziany świecznik za 15 złotych. Dodatki do wnętrz to też zapachy: świece sojowe o zapachu cedru i lawendy, olejki eteryczne w dyfuzorze. Unikaj sztucznych zapachów, bo działają przytłaczająco. Ważne, żeby nie przesadzić z ilością. Lepiej postawić na trzy-cztery starannie dobrane przedmioty niż dziesięć przypadkowych. Twoje mieszkanie ma opowiadać historię, a nie krzyczeć „kupione na wyprzedaży”. Znajdź swój styl i trzymaj się go konsekwentnie.
Wersalka to kolejny mebel, który świetnie sprawdza się w domowej biblioteczce. Kiedyś myślałam, że to przestarzałe rozwiązanie, ale nowoczesne modele mają wbudowane regały w oparciach lub bokach. Moja wersalka ma dwie boczne szafki z półkami na książki – zmieści się tam około 40 tomów. Gdy nie jest rozłożona, służy jako wygodne siedzisko do czytania, a wieczorem zamienia się w łóżko z materacem piankowym o grubości 16 cm. Materac piankowy jest wystarczająco miękki dla gości, a jednocześnie zapewnia wsparcie dla kręgosłupa. W porównaniu do standardowej kanapy, wersalka zajmuje mniej miejsca, gdy jest złożona.
W salonie, gdzie często stoi duża kanapa, warto zwrócić uwagę na mechanizm DL. To rozwiązanie, które pozwala rozłożyć siedzisko bez podnoszenia całego mebla. U znajomych widziałam, jak przez źle dobrany mechanizm kanapa z funkcją spania zaczęła skrzypieć po roku, a pod spodem zbierał się kurz niemożliwy do wyczyszczenia. Lepiej dopłacić 300 złotych za solidny mechanizm z blokadą, niż potem wymieniać cały mebel. Do tego regularne odkurzanie tapicerki i pranie pokrowców co trzy miesiące – to podstawa, jeśli nie chcemy spać w kłębku kurzu.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF