Boho w bloku – jak urządzić wnętrze z duszą na 40 metrach

Login Page Forums Art Boho w bloku – jak urządzić wnętrze z duszą na 40 metrach

• This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
      georgefihelly3

Kolor ma ogromne znaczenie. W industrialnych aranżacjach często widzę szarości, brązy i czerń. Ale ja dodałam akcenty w kolorze rdzy i musztardy. Tapicerka welurowa na fotelu w odcieniu głębokiej pomarańczy przyciąga wzrok. Podłoga z desek w kolorze dębu ociepla całość. Gdy przyszli znajomi, pytali, jak udało mi się połączyć loft z domową atmosferą. Sekret tkwi w dodatkach – pledy z grubej wełny, poduszki z lnu, ceramika ręcznie robiona. Unikam błyszczących powierzchni, wolę matowe wykończenia. One lepiej współgrają z surowymi materiałami.

W salonie, który był jednocześnie sypialnią, pojawił się prawdziwy dylemat. Potrzebowała miejsca do spania dla siebie i dla gości, a przestrzeń była ograniczona. Wybrałyśmy kanapę z funkcją spania w odcieniu bladego różu – tapicerka welurowa dodała wnętrzu miękkości i lekkości. Pod spodem zmieściłyśmy kilka pojemników na pościel, ale to nie wystarczyło. Wtedy przypomniałam sobie o wersalce z lat 70., którą klientka odziedziczyła po ciotce. Po odświeżeniu bejcą i nowym materacu piankowym stała się hitem. Styl boho uwielbia takie drugie życie przedmiotów. Wersalka stanęła pod oknem, a na niej stos poduszek w etniczne wzory – żadne dwa pokoje w tym stylu nie wyglądają tak samo, bo każdy element niesie własną historię.

Największym problemem okazał się przechowalnia rzeczy. W małym mieszkaniu każdy centymetr jest na wagę złota, a boho lubi mnóstwo tekstyliów – pledy, narzuty, dywany. Klientka miała dziesięć par butów w przedpokoju i żadnej szafy. Zdecydowałyśmy się na zabudowę od podłogi do sufitu w przedpokoju, ale zamiast standardowych frontów wybrałyśmy zasłony z lnu. To sprytny trik – zamiast ciężkich drzwi, miękkie tkaniny dodają przestrzeni bohemy. W środku zamontowałyśmy stelaz listwowy do butów i wieszaki na ubrania. Styl boho wpuszczony do przedpokoju od razu zmienia nastrój całego mieszkania. Goście wchodzą i czują się jak u siebie, a nie jak w wystawowym showroomie.

Łazienka w stylu boho to często pomijane pomieszczenie, ale to właśnie tam można postawić na odważne akcenty. Zastąpiłyśmy plastikowy kosz na pranie wiklinowym, a na ścianie zawiesiłyśmy lusterko w rattanowej ramie. Półka nad toaletą przyjęła na siebie rolę dekoracyjną – małe ceramiczne naczynia, mydło w kostce i świeczka o zapachu wanilii. Styl boho nie boi się mieszać wzorów, więc na podłodze położyłyśmy chodnik w geometryczne desenie. Nawet w tak małej przestrzeni udało się stworzyć atmosferę spokoju. Klientka powiedziała, że bierze dłuższe kąpiele, bo łazienka przestała być tylko funkcjonalną klitką.

Pamiętam, jak urządzałam kawalerkę dla Kasi – 28 metrów, małe okno i zero szaf. Zdecydowałyśmy się na łóżko z pojemnikiem na pościel, które postawiłyśmy pod ścianą, a nad nim zamontowałyśmy półki na książki i ramki. To uwolniło podłogę. Do tego wybrałyśmy narożnik z funkcją spania, ale zamiast standardowego mechanizmu, postawiłyśmy na model z mechanizmem DL, który nie wymaga odsuwania mebla od ściany. Kasia do dzisiaj mi dziękuje, bo może bez problemu rozłożyć gościnną strefę w 30 sekund. Ważne, żeby tapicerka welurowa była w jasnym odcieniu – optycznie powiększa przestrzeń, a przy tym jest przyjemna w dotyku. Tylko ostrzegam: welur lubi kurz, więc trzeba odkurzać go miękką szczotką.

Kiedy projektuję wnętrze dla rodziny z dziećmi, zawsze zwracam uwagę na bezpieczeństwo i łatwość czyszczenia. W salonie zamiast dwóch foteli stawiam jedną, większą kanapę z funkcją spania, która może służyć jako dodatkowe łóżko dla dziecka. Wybieram modele z tapicerką welurową w odcieniu grafitowym – plamy mniej widoczne, a welur można czyścić pianką. Bardzo ważne jest, aby sprawdzić, czy materac piankowy ma zdejmowany pokrowiec. To ułatwia pranie. W jednym z mieszkań doradziłam zakup wersalki z pojemnikiem na pościel, co rozwiązało problem wiecznie walających się koców. Teraz wszystko ma swoje miejsce, a dziecko może samodzielnie wyjąć pościel przed snem.

Kolejna rzecz, która często umyka uwadze, to wygoda spania dla niespodziewanych gości. W małych mieszkaniach, gdzie kuchnia łączy się z salonem, kanapa z funkcją spania to absolutna podstawa. Pamiętam, jak znajomi przyjechali z wizytą i musieli spać na dmuchanym materacu, który ciągle uciekał powietrzem. Teraz w swoim projekcie polecam stelaz listwowy z materacem piankowym, który zapewnia komfort porównywalny z normalnym łóżkiem. Ważne, żeby mechanizm rozkładania był prosty i szybki, bo nikt nie chce bawić się w skomplikowane składanie o drugiej w nocy. Ja wybrałam model z mechanizmem DL, który działa płynnie i nie wymaga siłowni. Dzięki temu goście czują się zaopiekowani, a ja nie muszę martwić się o ich komfort.

Wyzwaniem są goście na noc, szczególnie gdy mieszkanie jest otwarte. Moja kanapa z funkcją spania z mechanizmem DL rozkłada się bez przesuwania mebli. To ważne, gdy salon jest też sypialnią. Wybrałam model z grubym materacem piankowym – nie czuć sprężyn. Gdy ktoś zostaje dłużej, nie narzeka na kręgosłup. Wcześniej miałam wersalkę z cienkim siedziskiem i to był błąd. Teraz stawiam na jakość spania. Nawet w industrialnym wnętrzu musisz myśleć o komforcie. Bez tego nawet najpiękniejsza cegła nie uratuje wrażenia.

Viewing 0 reply threads
    Reply To: Boho w bloku – jak urządzić wnętrze z duszą na 40 metrach
    Your information:

Advertisement Company North AmericasdsdFF

Advertisement Company Middle EastsdsdFF

Advertisement Company EuropesdsdFF

Advertisement Company OceaniasdsdFF

Advertisement Company South AmericasdsdFF

Advertisement Company Central AsiasdsdFF

Advertisement Company AfricasdsdFF

Advertisement Company North AfricasdsdFF

Advertisement Company Latin AmericasdsdFF