Boho w bloku: jak urzadzic wnetrze z dusza bez wyburzania scian

Login Page Forums Activism Boho w bloku: jak urzadzic wnetrze z dusza bez wyburzania scian

• This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
      cindihopson7659

A co z przechowywaniem poscieli i kocow? Wiem, ze to bolaczka wielu malych salonow. Rozwiazaniem jest lozko z pojemnikiem na posciel, ale w salonie rzadko ktos stawia typowe lozko. Zamiast tego postawilam na skrzynie pod oknem – zabudowe z plyty MDF z podnoszonym blatem, gdzie mieszcza sie dwa komplety poscieli, koc i zapasowa poduszka. To takze dodatkowe siedzisko, jesli przyjdzie wiecej gosci. W aranzacja salonu nie ma miejsca na rzeczy, ktore tylko zbieraja kurz – kazdy mebel musi miec funkcje. Dlatego stolik kawowy wybralam z szuflada na piloty i ladowarke, a regal na ksiazki ma zamykane szafki na dolnej polce.

Kiedy przychodzi do urządzania salonu, największym wyzwaniem jest pogodzenie estetyki z codziennymi potrzebami. Sama wielokrotnie łamałam sobie głowę, jak sprawić, by przestrzeń wyglądała jak z magazyna, a jednocześnie służyła do wypicia porannej kawy, popołudniowej drzemki i wieczornego seansu filmowego. W małych mieszkaniach każdy centymetr ma znaczenie, a aranżacja salonu musi być przemyślana do ostatniej szpilki. Zamiast stawiać na przypadkowe meble, lepiej postawić na rozwiązania, które realnie ułatwiają życie. Pamiętam, jak u znajomych kanapa z funkcją spania okazała się zbawieniem, gdy niespodziewanie przyjechali goście z dziećmi. Nie chodzi o to, by mieć wszystko, ale o to, by mieć to, co naprawdę działa.

Kiedy planujesz paletę, pomyśl o funkcji każdego pomieszczenia. W salonie, gdzie często gościmy znajomych, sprawdzi się neutralna baza z akcentami w postaci poduszek czy zasłon. Ja wybrałam kanapę z funkcją spania w odcieniu musztardowym – nie dość, że ożywia wnętrze, to jeszcze ratuje sytuację, gdy niespodziewanie zjawia się gość na noc. Do tego dołożyłam tapicerka welurowa na fotelu, która dodaje luksusu, ale wymaga regularnego odkurzania. Pamiętaj, że ciemne kolory na dużych powierzchniach mogą przytłaczać, zwłaszcza w mieszkaniach o małym metrażu.

Sypialnia to dla mnie azyl, więc wybrałam stonowane beże i écru. Łóżko z pojemnikiem na pościel pomogło rozwiązać problem braku miejsca na przechowywanie koców i poduszek. Do tego stelaz listwowy pod materac piankowy o grubości 18 cm – spanie jest wygodne, a konstrukcja zapewnia wentylację. Kolorystyka w sypialni powinna sprzyjać relaksowi, dlatego unikam jaskrawych barw. Zamiast tego stawiam na faktury: lniane zasłony, wełniany pled, drewniane ramy obrazów. To dodaje głębi bez przesady.

Problem zaczyna sie, gdy masz 35 metrow i chcesz tam zmiescic zarowno strefe dzienna, jak i sypialniana. Gosc na noc to prawdziwe wyzwanie. Rozwiazaniem jest lozko z pojemnikiem na posciel w wersji 140×200, ktore w ciagu dnia pelni role kanapy. Zamiast standardowego materaca, wybierz materac piankowy o grubosci 16 cm na stelazu listwowym dzieki czemu spisz wygodnie, a za dnia mozesz na nim przysiasc z laptopem. Obok postaw drewniany stolik boczny z surowej deski, a na nim lampe z abazurem z rafii. To tworzy klimat, nie zagracajac przestrzeni.

W salonie, gdzie brakuje miejsca na typowa szafe, postaw na otwarty system przescienny. Metalowa rama z drazkami, na ktorych wieszasz ulubione koszule i blezery, a pod spodem kosze z wikliny na buty i torby. Nie bój sie mieszac tekstur. Welurowa tapicerka kanapy w odcieniu butelkowej zieleni swietnie komponuje sie z lnianymi poduszkami i pledem z merynosa. Jak to wszystko polaczyc? Kluczem jest powtarzalnosc koloru. Zielen pojawia sie na tkaninach, w doniczkach z monstera i na jednej scianie pomalowanej farba kredowa.

Kolejny problem to goście, którzy zostają na noc. Przez lata trzymałam składane łóżko polowe, które straszyło w kącie. Teraz postawiłam na wersalkę z tapicerką welurową w kolorze butelkowej zieleni. Welur jest miękki w dotyku, łatwy do czyszczenia (wystarczy wilgotna ściereczka) i nadaje wnętrzu przytulności. Mechanizm DL rozkłada się jednym ruchem ręki, a szerokość 140 cm pozwala spać dwóm osobom bez tkwienia nogami w ścianę. Goście chwalą, że nie czują sprężyn, a ja cieszę się, że nie muszę już wypożyczać dmuchanego materaca.

Mieszkalam w kawalerce przez piec lat, zanim przeprowadzilam sie do wiekszego mieszkania. I wtedy tez okazalo sie, ze salon z aneksem kuchennym to w sumie to samo, tylko na wiekszej powierzchni. Goscie na noc, brak miejsca na posciel, ciagle rozkladanie kanapy – znam to z autopsji. Dlatego przy aranzacja salonu od razu wiedzialam, ze musi spelniac dwie role: byc strefa relaksu i dyskretnym pokojem goscinnym. Klucz okazal sie wybor sofy, ktora nie wyglada jak typowe poslanie, ale po rozlozeniu daje komfort porownywalny z lozkiem z pojemnikiem na posciel. Zaczelam od zmierzenia dostepnej przestrzeni – jesli masz tylko 18 metrow, kazdy centymetr ma znaczenie.

Pamietaj, ze tapicerka welurowa wymaga troche wiecej uwagi – koty i dzieci moga byc wyzwaniem. Ja mam psa, ktory lubi wskakiwac na kanape, wiec zdecydowalam sie na welur z oznaczeniem Easy Clean z fabryki. Plamy z kawy schodza wilgotna sciereczka, a welna sie nie mechaci jak tansze odpowiedniki. W sypialni, ktora jest jednoczesnie salonem, warto tez pomyslec o zaslonach blackout – rozlozona kanapa z funkcja spania w jasnym swietle o 6 rano nie daje szans na pospanie. Wybralam rolety dzien-noc, ktore rano przepuszczaja delikatne swiatlo, a w nocy zupelnie zaciemniaja pomieszczenie.

Viewing 0 reply threads
    Reply To: Boho w bloku: jak urzadzic wnetrze z dusza bez wyburzania scian
    Your information:

Advertisement Company North AmericasdsdFF

Advertisement Company Middle EastsdsdFF

Advertisement Company EuropesdsdFF

Advertisement Company OceaniasdsdFF

Advertisement Company South AmericasdsdFF

Advertisement Company Central AsiasdsdFF

Advertisement Company AfricasdsdFF

Advertisement Company North AfricasdsdFF

Advertisement Company Latin AmericasdsdFF