Login Page › Forums › Fashion › Boho w bloku – jak urządzić wnętrze marzeń bez wyburzania ścian
W salonie, gdzie goście często nocują na kanapie z funkcją spania, tapeta może zdziałać cuda. Wybrałam kiedyś model z delikatnym, roślinnym motywem w odcieniach szarości. Światło dzienne wydobywało z niego głębię, a wieczorem, przy lampce, tworzył przytulny nastrój. Problem pojawił się przy wyborze mebli – tapicerka welurowa na sofie pięknie współgrała z wzorem, ale trzeba było uważać na kontrast. W małych metrażach często brakuje miejsca na przechowywanie pościeli, dlatego postawiłam na sofę z pojemnikiem. Teraz żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tapetach w przedpokoju – ukryłyby stare pęknięcia bez kosztownego tynkowania.
Goscie na noc to wyzwanie, ktore zna kazdy, kto mieszka w malym mieszkaniu. Wersalka w salonie to czesty wybor, ale jak ja oswoic, zeby nie kojarzyla sie z tymczasowoscia? Obrazy na ścianę moga byc mostem miedzy strefa dzienna a sypialniana. U mnie w domu stoi wersalka z tapicerka welurowa w odcieniu butelkowej zieleni – brzmi odważnie, ale dziala. Nad nia wisi duzy obraz z motywem roslin, ktory lagodzi kontrast miedzy meblem a reszta pokoju. Kluczem jest spojnosc. Jesli masz welur, wybierz obrazy z matowymi ramami, zeby nie przeladowac teksturami. Zamiast martwic sie o to, jak wersalka wyglada w dzien, skup sie na tym, ze obrazy odwracaja uwage od jej funkcji.
Problem przechowywania pościeli to prawdziwa zmora w małych mieszkaniach. Rozwiązaniem okazało się lozko z pojemnikiem na posciel, które stanęło w kącie jadalni. Tak, to nie pomyłka. Wybrałam model, który na co dzień wygląda jak sofa z wysokim oparciem, ale po podniesieniu siedziska odsłania przestrzeń na koce, poduszki i zapasowe prześcieradła. Pojemnik ma wymiary 140 na 70 centymetrów i głębokość 25 centymetrów, co pozwala zmieścić komplet pościeli dla czterech osób. Dzięki temu nie potrzebuję osobnej szafy na tekstylia.
Każda zmiana tapety to przygoda z przestrzenią. W sypialni córki postawiłam na wzór z mapami, który pobudza wyobraźnię. Łóżko z pojemnikiem na pościel pomaga utrzymać porządek, a materac piankowy z 16 cm pianki termoelastycznej dba o kręgosłup. Stelaz listwowy pod spodem skrzypiał na początku, ale dokręcenie śrub załatwiło sprawę. Tapeta zakryła też stare dziury po kołkach, które zostawił poprzedni lokator. To dowód, że tapety to nie tylko dekoracja, ale praktyczne narzędzie do maskowania usterek. Zawsze radzę znajomym: zacznijcie od jednej ściany, a przekonacie się, jak wiele zmienia.
Oświetlenie w jadalni z podwójną funkcją wymaga przemyślenia. Zawiesiłam nad stołem lampę z regulowanym ramieniem, którą mogę skierować w stronę wersalki, gdy potrzebuję światła do czytania. Dodatkowo na parapecie postawiłam dwie lampki stołowe z ciepłą barwą 2700 kelwinów. Gdy rozkładam wersalkę na noc, zapalam tylko je, tworząc przytulny nastrój. Unikam wtedy górnego światła, które razi w oczy przy leżeniu. Taki system sprawdza się od trzech lat i nie planuję zmian.
Na koniec powiem Ci cos, czego nie znajdziesz w katalogach. Obrazy na ścianę to nie dekoracja, to inwestycja w Twoj codzienny nastrój. Gdy wracasz do domu po ciezkim dniu i widzisz znajoma abstrakcje, mozg sie uspokaja. Wybieraj to, co naprawde lubisz, a nie to, co jest modne w tym sezonie. Moja pierwsza grafika z targu staroci wisi do dzis – ma przetarcia, ale przypomina mi, ze nawet z malym budzetem mozna stworzyc cos wlasnego. Nie bój sie laczyc stylow: nowoczesny obok vintage, duzy obok malego. To wlasnie te niedoskonalosci sprawiaja, ze wnętrze zyje. A gdy znajdziesz ten jeden obraz, ktory sprawia, ze sie usmiechasz – wiesz, ze wybralas dobrze.
Moj znajomy, ktory remontowal kawalerke, mial problem z miejscem na posciel. Wybral lozko z pojemnikiem na posciel i spal jak zabity, ale sciany zostawil puste. Gdy go odwiedzilam, zaproponowalam, zeby powiesil nad lozkiem trzy mniejsze obrazy w jednej linii. Wybral czarno-biale fotografie miasta. I nagle jego sypialnia zyskala charakter, a lozko z pojemnikiem na posciel przestalo byc tylko schowkiem. Wazne, zeby obrazy nie wisialy zbyt wysoko – standard to 15-20 cm nad meblem. Ale jesli masz niski sufit, mozesz zejsc nizej. Zasada jest prosta: srodek obrazu powinien byc na wysokosci Twoich oczu, gdy siedzisz.
Mechanizm rozkładania to detal, który często pomijamy, a ma ogromne znaczenie. Wybrałam model z mechanizmem DL, który pozwala wysunąć część siedziska bez przesuwania całej konstrukcji od ściany. Dzięki temu nie muszę codziennie przestawiać stołu ani przesuwać dywanu. Wersalka ma wbudowany stelaz listwowy, co zapewnia równomierne podparcie podczas snu. Na co dzień używam jej do siedzenia przy posiłkach, a wieczorem po złożeniu tapicerki welurowej wystarczy rzucić kilka poduszek i tworzy się wygodna strefa relaksu.
Łazienka to często zapomniane pomieszczenie, ale tu minimalizm sprawdza się doskonale. Zamiast półek na kosmetyki – szafka wpuszczona w ścianę z lustrzanymi drzwiami. W środku tylko to, czego używam codziennie: mydło, krem i szczoteczka. Reszta ląduje w koszyku pod umywalką. Ręczniki w jednym kolorze, białe, składane w kostkę. Nawet dywanik zniknął – postawiłam na matę antypoślizgową, którą można wrzucić do prania. W małej łazience każdy przedmiot na widoku zabiera przestrzeń, więc im mniej, tym lepiej. Wersalka w przedpokoju? Nie, to byłby chaos – lepiej postawić na prostą ławkę z siedziskiem do przechowywania butów.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF