Login Page › Forums › Artist › Aranżacja tarasu – jak stworzyć przestrzeń do życia na małym metrażu
Nie zapominajmy o materacu piankowym. W mojej sypialni mam łóżko z stelazem listwowym, co daje świetną cyrkulację powietrza. Panele ścienne za wezgłowiem zamontowałam tak, by nie zachodziły na stelaz – to ważne, bo inaczej materac mógłby się przesuwać. Wybrałam panele z mikrofibry, łatwe w czyszczeniu. Gdy pies wskakuje na łóżko, wystarczy przetrzeć je wilgotną szmatką. A w gościnnym pokoju, gdzie stoi wersalka, panele z efektem betonu dają industrialny charakter, który pasuje do reszty wystroju.
Oświetlenie ma ogromny wpływ na to, jak odbieramy kolory. Zimne światło LED uwydatnia niebieskie tony, przez co ciepłe beże mogą wyglądać szaro, a żółcie tracą na intensywności. Dlatego przed malowaniem sprawdź, jakie żarówki masz w lampach – lepiej wybrać ciepłą barwę 2700-3000 kelwinów, która ociepli każdą barwę. U siebie popełniłam błąd, montując zimne halogeny w suficie – moja ściana w kolorze brzoskwini stała się ziemista. Wymiana na ciepłe LED-y od razu poprawiła nastrój. Dobrze też pomyśleć o kilku źródłach światła – lampa podłogowa w kącie, kinkiet nad sofą i punktowe światło nad stołem. Dzięki temu wieczorem możesz regulować nastrój, a kolory będą wyglądać inaczej w zależności od kąta padania światła. W małym salonie unikaj jednej silnej lampy sufitowej, bo tworzy ostre cienie i wypłukuje barwy.
Wybór kolorów to nie tylko ściany, ale też meble i dodatki. Jeśli decydujesz się na łóżko z pojemnikiem na pościel w ciemnym kolorze, na przykład grafitowym, pamiętaj, że będzie ono dominować w przestrzeni. Dlatego otoczenie powinno być jaśniejsze, żeby nie powstał zbyt ciężki klimat. U znajomych widziałam takie zestawienie – grafitowe łóżko z pojemnikiem na pościel stało na tle ściany w kolorze kawy z mlekiem, a całość uzupełniały beżowe zasłony. Działało to świetnie, bo ciemny mebel nie przytłaczał, a dodawał głębi. Podobnie z kanapą – jeśli wybierzesz intensywny kolor, jak czerwień, to reszta dodatków powinna być stonowana. Zasada kontrastu działa w dwie strony – ciemne ściany potrzebują jasnych mebli, a jasne ściany mogą znieść ciemne, masywne elementy bez ryzyka, że salon stanie się mroczny.
Na koniec dodam, że aranżacja tarasu to proces, który nigdy się nie kończy. Co sezon coś zmieniam – dodaję nowe poduszki, zmieniam układ donic, eksperymentuję z oświetleniem. Ostatnio postawiłam na wersalka z funkcją leżanki, która po rozłożeniu tworzy idealne miejsce do popołudniowej drzemki. Gdy zaświeci słońce, a wiatr ucichnie, nie ma nic lepszego niż leniwe popołudnie z książką na świeżym powietrzu. I choć metraż jest mały, to dzięki przemyślanym rozwiązaniom, takim jak łóżko z pojemnikiem na pościel czy kanapa z funkcja spania, ta przestrzeń stała się pełnoprawnym pokojem. Goście często pytają, jak to możliwe, że na balkonie zmieściłam tyle funkcji. Odpowiadam: to kwestia wyborów, a nie wielkości.
Aranżacja tarasu wymaga też przemyślenia kwestii ochrony przed słońcem i wiatrem. Na moim balkonie, który jest odsłonięty z trzech stron, nawet parasol nie dawał rady. Zainwestowałam w markizę mocowaną do ściany, ale to tylko połowa sukcesu. Okazało się, że meble z tapicerka welurowa wymagają cienia, bo w pełnym słońcu nagrzewają się jak piekarnik. Dlatego teraz ustawiam kanapę z funkcja spania w najchłodniejszym kącie, a przed południem rozkładam dodatkową zasłonę bambusową. Wieczorem, gdy słońce zachodzi, taras zamienia się w przytulny salon. Światła LED w doniczkach i kilka poduszek z lnu tworzą atmosferę, która zachęca do siedzenia do późna. Nawet w upalne dni, gdy temperatura spada, można wytrzymać bez klimatyzacji.
Pamiętam, jak urządzałam kawalerkę dla siostry. Miała 28 metrów i wieczny problem z gośćmi na noc. Kanapa z funkcją spania była oczywistością, ale chciałam, żeby wnętrze nie kojarzyło się z akademikiem. Postawiłam na panele ścienne w jasnym dębie za wezgłowiem łóżka. Efekt? Przestrzeń nabrała elegancji, a przy okazji zakryłam nierówną ścianę. Do tego dołożyłam łóżko z pojemnikiem na pościel, które pomieściło zapasowe koce i poduszki. Dziś siostra mówi, że to najlepsza decyzja – panele ścienne nie tylko ładnie wyglądają, ale też tłumią hałas z klatki schodowej.
Nie zapominaj o podłodze i suficie, bo one często decydują o odbiorze kolorów na ścianach. Ciemna podłoga, na przykład dąb w kolorze ciemnego orzecha, wymaga jaśniejszych ścian, żeby salon nie stał się ciemną norą. Z kolei jasny parkiet, jak bielony dąb, daje większą swobodę – możesz pójść w głębsze barwy bez obaw o efekt przytłoczenia. Sufit tradycyjnie maluje się na biało, ale jeśli chcesz dodać przestrzeni wysokości, użyj odcienia jaśniejszego niż ściany. U siebie zastosowałam trik z sufitem w delikatnym błękicie, co optycznie podniosło strop w niskim pokoju. Pamiętaj też o listwach przypodłogowych i drzwiach – jeśli są białe, to neutralne tło ścian będzie z nimi współgrać, ale jeśli masz stare, ciemne drzwi, lepiej dobrać ciepłe barwy, które je zrównoważą.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF