Login Page › Forums › Royalty › Aranżacja tarasu – jak stworzyć przestrzeń do życia i wypoczynku
Gdy przychodzi do wyboru miejsca do spania, rustykalny styl ma swoje konkretne wymagania. Nigdy nie postawiłabym tu nowoczesnego łóżka z błyszczącą ramą. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się łóżko z pojemnikiem na pościel, wykonane z surowego drewna, najlepiej sosny lub dębu, z widocznymi słojami. Do tego stelaz listwowy, który zapewnia dobrą cyrkulację powietrza, a na nim materac piankowy o grubości 16 cm. Taki zestaw to nie tylko wygoda, ale też praktyczne rozwiązanie problemu braku miejsca na przechowywanie dodatkowych koców i poduszek, które w rustykalnym domu zawsze są pod ręką.
Mam też swoją małą bolączkę: brak miejsca na wersalkę dla dwojga gości. Kiedyś myślałam, że wersalka to relikt przeszłości, ale w małym mieszkaniu sprawdza się świetnie. Wybrałam model z mechanizmem DL, który rozkłada się do sporego łożka 140×200 cm. Materac piankowy o gęstości 35 kg/m3 nie odkształca się po latach użytkowania. W dzień służy jako siedzisko dla czterech osób, a wieczorem zamienia się w wygodne posłanie. Co ważne, mechanizm DL działa cicho i płynnie, co doceniają goście, którzy zostają na noc. Pod spodem mam dodatkowy schowek na poduszki i koce – to rozwiązanie dla tych, którzy nie mają garderoby.
Na koniec jeszcze jedna rzecz, która często umyka przy aranżacji tarasu – prywatność. Jeśli mieszkacie w bloku lub w zabudowie szeregowej, sąsiedzi mogą zaglądać wam prosto w oczy. Rozwiązaniem są maty bambusowe przymocowane do balustrady, które wyglądają naturalnie i jednocześnie dają cień. Można też postawić ażurowe panele drewniane, ale one wymagają impregnacji co dwa lata. Ja wybrałam proste rolety rzymskie z tkaniny outdoorowej w kolorze écru – rozwijam je tylko wtedy, gdy chcę się schować przed wzrokiem przechodniów, a na co dzień są zwinięte i nie zabierają miejsca. Dzięki temu taras jest zarówno funkcjonalny, jak i intymny, nawet przy małym metrażu.
Ostatnia rada: nie bój się warstw. Jedna lampa sufitowa to za mało, ale dziesięć punktów to przesada. Zacznij od głównego źródła, potem dodaj jedno zadaniowe nad blatem, a na końcu dekoracyjne. W mojej kuchni sprawdził się także mały reflektor nad zlewozmywakiem z czujnikiem zmierzchu, który zapala się sam, gdy robi się ciemno. To szczególnie pomocne, gdy wracasz późno i nie chcesz budzić domowników. Oświetlenie kuchni to inwestycja w komfort na lata.
Szukając dalej, trafiłam na modele z elewacją i tapicerka welurowa w kolorze butelkowej zieleni. Welur ma tę zaletę, że jest przyjemny w dotyku, nie mechaci się tak szybko jak len i łatwo go odświeżyć wilgotną szmatką. Wybrałam wersję z miękkim zagłówkiem, który pozwala mi oglądać seriale wieczorem bez podpierania się poduszkami. Przy okazji znalazłam opcję z mechanizmem DL, który działa na zasadzie wysuwu siedziska do przodu i oparcia na dół. Dzięki temu rozkładanie zajmuje trzy sekundy i nie wymaga siłowania się z ramą. Moja znajoma, która ma kanapę z funkcją spania w salonie, narzeka, że jej model po roku zaczął skrzypieć. U mnie mechanizm DL pracuje cicho, bo prowadnice są stalowe i pokryte teflonem.
A co z salonem, gdzie często musimy pomieścić zarówno strefę wypoczynku, jak i gości na noc? To wyzwanie, przed którym staje każdy, kto kocha zapraszać bliskich, a ma ograniczoną przestrzeń. W rustykalnym wnętrzu sprawdzi się kanapa z funkcją spania, ale musi być odpowiednio dobrana. Unikam modeli z cienkimi, metalowymi prowadnicami. Wybieram takie z solidnym mechanizmem DL, który jest prosty w obsłudze i nie wymaga siłowni do rozłożenia. Tapicerka welurowa w stonowanym, ziemistym kolorze, na przykład butelkowej zieleni lub ciepłej ochry, doskonale wpisze się w rustykalny klimat.
W praktyce aranżacyjnej często widzę, jak ludzie boją się łączyć różne źródła światła. A to klucz do sukcesu. W moim salonie mam trzy obwody: górną lampę sufitową z żarówkami LED o barwie 3000K, kinkiety po bokach kominka i lampę stojącą za fotelem. Dzięki temu mogę sterować nastrojem – od jasnego, sprzyjającego sprzątaniu, po nastrojowe, idealne do filmu. Jeśli masz mechanizm DL w kanapie, czyli system rozkładania z pojedynczym ruchem, to koniecznie sprawdź, czy lampy nie będą przeszkadzać przy rozkładaniu. Zdarzało mi się, że stojąca lampa blokowała wysuwanie się materaca – od tamtej pory mierzę wszystko przed zakupem.
Ostatnio znajoma poprosiła mnie o pomoc w urządzeniu swojego mikroapartamentu o powierzchni 22 metrów. Od razu zasugerowałam jej tapczan jednoosobowy z mechanizmem DL i tapicerka welurowa w kolorze musztardowym, który optycznie ociepli chłodną białą ścianę. Ona wahała się między sofą a łóżkiem, ale pokazałam jej, że wersalka z pojemnikiem na pościel i wysuwanym materacem zajmuje tyle samo miejsca co standardowa kanapa, a daje dwukrotnie więcej funkcji. Teraz cieszy się, że może zaprosić znajomych na noc i nie musi chować pościeli do walizek. Dla mnie to dowód, że dobry wybór mebla do spania to inwestycja w komfort życia na małej przestrzeni, która procentuje każdego dnia.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF