Login Page › Forums › Literary › Aranżacja sypialni – jak urządzić funkcjonalne wnętrze bez zbędnych.
Łazienka w bloku to często koszmar – dwa metry na dwa. Zamiast standardowego kosza na pranie kupiłam model składany, który wiesza się na drzwiach. Obok niego na ścianie zamontowałam haczyki na szlafroki w kształcie liści. Dzięki temu ręczniki nie leżą na sedesie, a przestrzeń wydaje się większa. Nawet mała półka nad umywalką z rattanu dodała lekkości. To właśnie te dodatki do wnętrz potrafią odmienić ciasną łazienkę w miejsce, gdzie chce się przebywać.
Gdy planujesz urządzić sypialnię w bloku z wielkiej płyty, gdzie każdy metr jest na wagę złota, wersalka może być praktycznym rozwiązaniem. Sama przez dwa lata spałam na wersalce w pokoju dziennym, ale przyznaję, że codzienne składanie i rozkładanie mebla potrafi zmęczyć. Dlatego jeśli masz osobny pokój sypialniany, postaw na łóżko z pojemnikiem – to oszczędzi ci nerwów przy zmianie pościeli. Zdarzało mi się, że goście zostawali na noc i wtedy wersalka w salonie ratowała sytuację, ale do codziennego użytku wolałam już stabilne łoże. Pamiętaj tylko, żeby w przypadku wersalki sprawdzić mechanizm rozkładania – tanie modele często mają cienkie stelaże, które po roku użytkowania zaczynają skrzypieć.
Gdy salon ma pełnić funkcję gościnną, stajesz przed dylematem. Kanapa z funkcją spania często wygląda masywnie i psuje delikatną estetykę. Ale producenci prześcigają się w pomysłach. Szukaj modeli z tapicerką welurową w odcieniu butelkowej zieleni lub granatu. Taka kanapa nie kojarzy się z łóżkiem polowym. Ma miękkie, opływowe kształty i nóżki w kolorze mosiądzu. Mechanizm DL jest cichy i prosty w obsłudze. Goście nie będą musieli walczyć z zapadającymi się sprężynami. Wieczorem rozkładasz ją jednym ruchem, a rano składasz bez wysiłku. Do tego welur pięknie mieni się w świetle kryształowych kinkietów. Goście poczują się jak w butikowym hotelu.
Kiedy myślę o aranżacji sypialni, największym wyzwaniem zawsze okazuje się połączenie wygody z funkcjonalnością. Znam to z autopsji – gdy spędzałam tygodnie na szukaniu idealnego łóżka, które pomieści wszystkie moje sezonowe ubrania. W końcu postawiłam na model z 16 cm materacem piankowym na stelazu listwowym. To połączenie daje niesamowite wsparcie dla kręgosłupa, a przy tym materac nie jest zbyt miękki, co często bywa problemem w tanich zestawach. Stelaz listwowy dodatkowo wentyluje piankę, więc nie musisz martwić się o rozwój pleśni, nawet jeśli śpisz w wilgotniejszym pomieszczeniu. Z własnego doświadczenia radzę też wybrać stelaz z regulacją twardości – możesz wtedy dostosować podparcie do swojej wagi, a to robi ogromną różnicę w jakości snu.
Przechowywanie ubrań to osobna historia – szafa w zabudowie była za droga, więc kupiłam otwarty system z drążkami i koszami. Wieszaki na wysokości dziecka pozwalają córce samodzielnie wybierać ubrania, a ja tylko uzupełniam puste kosze. Dolną część przeznaczyłam na pojemniki na buty i zabawki, które łatwo wyciągnąć. Uniknęłam w ten sposób ciężkich szaf z drzwiami, które zawsze się zacinały. Na ścianie przy drzwiach zamontowałam haczyki na kurtki i plecak – to prosty trik, który oszczędza miejsce w szafie i uczy dziecko porządku. W pokoju na dziesięciu metrach udało się zmieścić wszystko, co potrzebne, bez efektu zagracenia.
Ostatnio kupiłam do sypialni podnóżek z miejscem do przechowywania w środku. Wygląda jak mała skrzynia, a w środku trzymam zapasowe prześcieradła i poszwy. Stoi przy łóżku z pojemnikiem na pościel i tworzy spójną całość. Goście często pytają, gdzie chowam tyle rzeczy, a ja tylko się uśmiecham. Sekret tkwi w tym, żeby każdy mebel miał ukrytą funkcję. Wtedy nawet najmniejsze mieszkanie staje się przestronne i uporządkowane.
Zastanawiasz się, czy błysk i przepych zmieszczą się na trzydziestu metrach? Pamiętam, jak urządzałam swoją pierwszą kawalerkę. Marzyłam o kryształowym żyrandolu, ale bałam się, że przytłoczy maleńki pokój. Okazało się, że kluczem jest balans. Wnętrza w stylu glamour nie wymagają pałacowych przestrzeni. Wystarczy postawić na jeden mocny akcent – na przykład lustro w złotej ramie, które optycznie podwoi metraż. Resztę utrzymaj w stonowanej bazie. Biel, écru, delikatny beż. Na tym tle nawet jedna designerska lampa z frędzlami zrobi piorunujące wrażenie. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzić z ilością błyszczących powierzchni. Dwie, góra trzy wyraziste rzeczy i gotowe.
W sypialni, gdzie przestrzeń jest często ograniczona, wersalka może być dobrym wyborem, jeśli masz mało miejsca na gości. Ale pamiętaj, że wersalka to kompromis – oszczędza metry, ale rzadko dorównuje wygodą łóżku z pełnowymiarowym materacem piankowym. Ja zdecydowałam się na sofę z funkcją spania z mechanizmem DL, która po rozłożeniu ma 140 cm szerokości – to wystarczy dla dwóch osób. Stelaz listwowy w niej jest wzmocniony, więc nie ugnie się po kilku miesiącach. A jeśli boisz się, że goście narzekają na twardość, możesz dokupić nakładkę piankową. To koszt około 100 złotych, a robi ogromną różnicę. Wnętrza w stylu skandynawskim udowadniają, że nawet w 40-metrowym mieszkaniu można stworzyć funkcjonalną i przytulną przestrzeń, która będzie służyć latami.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF