Aranżacja open space – jak połączyć salon, kuchnię i jadalnię bez.

Login Page Forums Athletes Aranżacja open space – jak połączyć salon, kuchnię i jadalnię bez.

• This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
      wiltonmessina

Zdarza się, że znajomi pytają, czy nie czuję się jak w magazynie. Nic bardziej mylnego. Wnętrza w stylu loft to przede wszystkim swoboda i brak przepychu. Zamiast dywanów z długim włosiem mam wygodne chodniki z juty. Zamiast tapet z wzorami stawiam na gładkie ściany w odcieniach szarości i bieli. Industrialny charakter podkreślam dodatkami z miedzi i stali nierdzewnej, ale zawsze z umiarem. Jeden rzucający się w oczy element wystarczy, reszta powinna być stonowana.

Największym wyzwaniem okazało się połączenie domowej biblioteczki z miejscem do spania dla niespodziewanych gości. Moja kanapa z funkcją spania początkowo wydawała się dobrym pomysłem, ale po kilku nocach spędzonych na cienkim materacu zmieniłam zdanie. Zdecydowałam się na model z tapicerką welurową w głębokim granacie – jest miękka w dotyku i łatwo ją czyścić. Pod spodem kryje się mechanizm DL, który rozkłada się płynnie jednym ruchem. Nad kanapą zamontowałam półkę na książki i lampkę do czytania. Wieczorem wygląda to jak mała czytelnia, a rano wystarczy złożyć siedzenie i znów mamy salon. Goście chwalą wygodę, a ja nie muszę szukać miejsca na pościel gdzieś w szafie.

Największym problemem w mojej kawalerce okazało się przechowywanie pościeli i koców. Szafa zajmowała już tyle miejsca, że ledwo mieściłam się w pokoju. Rozwiązanie przyszło samo, gdy zamontowałam łóżko z pojemnikiem na pościel. Pod materacem piankowym o grubości 16 centymetrów na stelazu listwowym kryje się ogromna przestrzeń na kołdry, poduszki i sezonowe ubrania. Stelaz listwowy dodatkowo zapewnia cyrkulację powietrza, co przy materacu piankowym ma znaczenie dla higieny snu.

Kiedy przyjeżdżają rodzice, potrzebuję miejsca do spania dla dwojga. Na te okazje sprawdza się kanapa z funkcją spania z mechanizmem DL, która rozkłada się płasko bez żadnych nierówności. Wcześniej miałam wersalkę z wysuwanym siedziskiem, ale spanie na łączeniu dwóch materacy było koszmarem. Nowa kanapa ma stelaz listwowy z regulacją twardości, co ratuje mój kręgosłup po całym dniu przy komputerze. Wybrałam model z pojemnikiem na pościel, żeby koce nie walały się po pokoju. Wieczorem wystarczy wyciągnąć prześcieradło, a rano złożyć wszystko w sekundę. Dzięki temu goście czują się komfortowo, a ja nie muszę urządzać przeprowadzki za każdym razem.

Kolejnym problemem było zagospodarowanie ściany za kanapą. Nie chciałam wieszać telewizora, bo to przyciąga wzrok i dominuje. Postawiłam na półki z cienkich desek dębowych, na których ułożyłam książki, rośliny i bibeloty. To naturalnie dzieli przestrzeń na strefę wypoczynkową i kuchenną. Pomiędzy półkami powiesiłam lustro w prostokątnej ramie – optycznie powiększa metraż i odbija światło z okna. Dzięki temu nawet szary dzień nie wydaje się ponury. Rośliny doniczkowe, szczególnie paprocie i sansewierie, wprowadzają życie i miękkość do surowych linii mebli. Ustawiam je na podłodze w ceramicznych osłonkach, żeby nie zajmowały miejsca na blatach. To prosty sposób, by aranżacja open space zyskała duszę.

Często słyszę pytanie, jak często prać dywan. Odpowiedź brzmi: to zależy. Jeśli ktoś ma alergię, trzeba częściej. Ja odkurzam co drugi dzień. A raz w miesiącu używam piany czyszczącej. To wystarczy, by dywany do salonu wyglądały jak nowe. Ważne, by nie przesadzić z wodą. Mokry dywan długo schnie i może pleśnieć. Lepiej stosować suchą metodę. Albo wynająć profesjonalną firmę raz na rok. Kosztuje, ale przedłuża życie dywanu. Zwłaszcza jeśli w domu są zwierzęta. Sierść wbija się w runo. Trzeba ją regularnie usuwać. Gumowa szczotka do tego celu działa cuda. Szybciej niż odkurzacz.

Kiedy wreszcie skończyłam urządzać salon, myślałam, że największym wyzwaniem będzie kanapa z funkcją spania. Okazało się, że prawdziwym problemem były dywany do salonu. Na rynku jest ich tyle, że łatwo się pogubić. A przecież nie chodzi tylko o kolor czy wzór. Chodzi o to, by dywan wytrzymał codzienne użytkowanie. Mój pierwszy wybór był porażką. Po kilku miesiącach odkurzania runo zaczęło się mechacić. Zaczęłam więc szukać czegoś trwalszego. To nauczyło mnie jednego. Nie warto iść na skróty. Lepiej od razu zainwestować w jakość. Nawet jeśli oznacza to wydanie trochę więcej.

Oświetlenie to prawdziwe wyzwanie w otwartej przestrzeni. Potrzebowałam trzech rodzajów światła – do gotowania, do jedzenia i do odpoczynku. Nad wyspą kuchenną zamontowałam długą lampę sufitową z regulacją wysokości. Nad stołem jadalnianym postawiłam na wiszący klosz z ciepłą żarówką – tworzy kameralny nastrój. W strefie wypoczynkowej nie mogło zabraknąć lampy podłogowej z regulowanym ramieniem. Dzięki temu wieczorem mogę czytać, nie rażąc reszty mieszkania. Unikam zimnego światła LED – psuje nastrój i męczy oczy. Zamiast tego wybrałam żarówki o barwie 2700K. To naprawdę zmienia odbiór całej przestrzeni. Małe triki oświetleniowe sprawiają, że open space staje się przytulny, a nie przypomina hali produkcyjnej.

Viewing 0 reply threads
    Reply To: Aranżacja open space – jak połączyć salon, kuchnię i jadalnię bez.
    Your information:

Advertisement Company North AmericasdsdFF

Advertisement Company Middle EastsdsdFF

Advertisement Company EuropesdsdFF

Advertisement Company OceaniasdsdFF

Advertisement Company South AmericasdsdFF

Advertisement Company Central AsiasdsdFF

Advertisement Company AfricasdsdFF

Advertisement Company North AfricasdsdFF

Advertisement Company Latin AmericasdsdFF

Advertisement Company CaribbeansdsdFF

Advertisement Company North AmericasdsdFF