Login Page › Forums › Artist › Aranżacja małego mieszkania – jak zmieścić wszystko w 35 metrach
Nie daj się też zwieść reklamom obiecującym, że każda kanapa z funkcja spania będzie wygodna. W praktyce różnice są ogromne. Wersalka z cienkim materacem na sprężynach bonellowych to relikt przeszłości, który dziś sprawdza się tylko w pokoju gościnnym używanym raz w roku. Do codziennej drzemki lepsza będzie sofa z materacem piankowym o gęstości minimum 35 kg/m3. Pianka wysoka gęstość dłużej zachowuje sprężystość i nie odkształca się w miejscach największego obciążenia. Sprawdź też, czy stelaz listwowy ma regulację twardości – to drobiazg, który robi ogromną różnicę dla kręgosłupa.
Oświetlenie w kamienicach to osobna historia. Wiele mieszkań ma tylko jedno okno, a resztę dnia trzeba polegać na sztucznym świetle. W moim poprzednim lokum okno wychodziło na północ, więc było wiecznie szaro. Postawiłam na kilka źródeł światła: lampę podłogową z abażurem, kinkiety przy łóżku i taśmy LED na półkach. Dzięki temu mogę regulować nastrój. Wieczorem zapalam tylko kinkiety i robi się przytulnie. Do pracy włączam lampę biurkową z regulacją barwy. Unikaj jednej żarówki na środku sufitu. To zabija klimat. W kuchni w kamienicy też trzeba kombinować. Małe blaty, brak miejsca na sprzęty. Ja postawiłam na składane blaty i wąskie szafki pod oknem. Lodówkę mam pod blatem, a mikrofalę na półce nad zlewem. Do przechowywania garnków używam wiszących koszy. Działa to świetnie, choć wymagało kilku prób i błędów.
Kiedy wprowadzałam się do swojego pierwszego mieszkania o powierzchni 28 metrów kwadratowych, myślałam, że dam radę wszystko pomieścić. Szybko okazało się, że rzeczywistość weryfikuje plany – duża szafa zajęła pół pokoju, a kanapa z funkcją spania, która wydawała się rozsądnym wyborem, po rozłożeniu blokowała przejście do kuchni. Największym problemem okazało się przechowywanie pościeli i koców, które wiecznie lądowały na widoku. Zaczęłam szukać rozwiązań, które nie wymagałyby burzenia ścian, a jedynie sprytnego zagospodarowania każdego centymetra.
Pamiętaj o nogach – to często niedoceniany element. Niskie nogi sprawiają, że kurz zbiera się pod sofą i ciężko go wyczyścić, a wysoka podstawa ułatwia odkurzanie robotem. Z drugiej strony, zbyt wysokie nogi mogą optycznie podnosić mebel, co w małym pokoju nie zawsze jest korzystne. Ja wybrałam model z nogami o wysokości 12 cm – to taki złoty środek. Dodatkowo zwróć uwagę, czy nóżki są stabilne i czy nie rysują podłogi. Silikonowe nakładki to często standard, ale warto to sprawdzić przed zakupem, by uniknąć przykrych niespodzianek przy przesuwaniu.
Kolejna przeszkoda to małe metraże. W moim drugim mieszkaniu w kamienicy salon miał ledwie dwadzieścia metrów. Chciałam, żeby służył zarówno do pracy, jak i relaksu. Postawiłam na meble modułowe. Zamiast wielkiego narożnika wybrałam dwa fotele z tapicerka welurowa w kolorze butelkowej zieleni. Do tego stół, który po rozłożeniu robi się dwa razy większy. Gdy przyjeżdżają goście na noc, rozkładam kanapę z funkcja spania. Najpierw kupiłam model z mechanizmem delfin, ale szybko się zepsuł. Teraz mam z mechanizmem DL i jestem spokojna. Ważne, żeby materac miał przynajmniej 16 cm grubości, bo inaczej goście narzekają na kręgosłup. Wykorzystałam też przestrzeń pod sufitem. Tam powiesiłam półki na książki i dekoracje. Dzięki temu podłoga została wolna, a pokój wydaje się większy. Wnętrza w kamienicy nie muszą być ciasne, jeśli umiejętnie dzielisz przestrzeń.
Kiedy w końcu postanowiłam odświeżyć salon, myślałam o nowej kanapie z funkcją spania, bo goście na noc to u nas standard. Ale budżet nie pozwalał na duże wydatki, a mały metraż mieszkania nie dawał pola do popisu. Wtedy przypomniałam sobie o malowaniu ścian. Wybrałam odcień bladego różu, który na próbniku wyglądał niepozornie, ale na ścianie ożył. To było jak magia – bez wiercenia, bez kurzu, tylko wałek i kilka wieczorów. Po dwóch tygodniach pokój wyglądał, jakby ktoś wstawił nowe meble. Zrozumiałam, że malowanie ścian to najtańszy sposób na metamorfozę, a przy okazji daje przestrzeń do eksperymentów.
Kuchnia w małym mieszkaniu to osobna historia. Miałam tylko 4 metry kwadratowe, a chciałam zmieścić lodówkę, płytę, zlewozmywak i trochę blatów do gotowania. Postawiłam na zabudowę na wymiar, ale z budżetem średnim – wybrałam płytę indukcyjną dwupalnikową i lodówkę podblatową nad zamrażalnikiem. Szafki wiszące sięgają sufitu, a w jednej z nich ukryłam kosz na śmieci. Największym problemem był brak miejsca na deski do krojenia i garnki. Znalazłam haczyki magnetyczne na ścianie nad zlewem i stojak na pokrywki w szufladzie. Działa to świetnie, ale wymagało przemyślenia każdego ruchu w kuchni.
Gdy już wiesz, jaką przestrzeń masz do dyspozycji, czas pomyśleć o funkcji spania. Wiele osób kupuje sofę z myślą o codziennym siadaniu, a potem okazuje się, że materac piankowy ma 8 cm i po nocy gość budzi się z bólem pleców. Dlatego zawsze pytaj o grubość materaca i rodzaj stelaża. 16 cm materac piankowy na stelazu listwowym to już solidna podstawa, która sprawdza się nawet przy częstym rozkładaniu. Jeśli planujesz spać na sofie regularnie, rozważ model z mechanizmem DL, który pozwala szybko i bez wysiłku przekształcić kanapę w wygodne łóżko. Pamiętaj, że tani mechanizm może się zaciąć po kilku miesiącach, więc warto dopłacić do sprawdzonego rozwiązania.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF