Login Page › Forums › Dance › Aranżacja małego mieszkania – jak wycisnąć maksimum z 30 metrów
<br>Kiedy wprowadzałam się do swojego pierwszego 30-metrowego mieszkania, myślałam, że to będzie koszmar. Każdy centymetr wydawał się walczyć o przestrzeń, a ja miałam wrażenie, że zamiast mieszkania dostałam klitkę. Szybko jednak odkryłam, że aranżacja małego mieszkania to nie walka z metrażem, ale gra z funkcjonalnością. Największym błędem, jaki popełniłam na początku, było kupno standardowego łóżka. Zajmowało pół sypialni, a pod nim lądowały tylko kurz i walizki. Po trzech miesiącach wymieniłam je na wersalkę z funkcją spania i od razu zyskałam przestrzeń na stolik kawowy w ciągu dnia. Klucz tkwi w tym, żeby każdy mebel miał podwójne zadanie – nie ma miejsca na dekoracje, które tylko stoją.
<br>
<br>Gdy myślisz o salonie w kawalerce, od razu nasuwa się pytanie: jak pomieścić gości na noc? Próbowałam rozkładanego fotela, ale spanie na nim przypominało biwak na kamieniach. Prawdziwym przełomem okazała się kanapa z funkcją spania z mechanizmem DL. Rozkłada się jednym ruchem, a spanie na 16 cm materacu piankowym na stelazu listwowym jest komfortowe nawet dla wysokiej osoby. Ważne, żeby sprawdzić, jak długi jest blat po rozłożeniu – wiele modeli ma tylko 185 cm, co dla kogoś powyżej 180 cm kończy się zwisającymi stopami. Tapicerka welurowa w kolorze musztardowym dodała wnętrzu przytulności, a przy okazji łatwo się ją czyści – wystarczy odkurzacz z odpowiednią końcówką.
<br>
<br>Kuchnia w małym mieszkaniu to zwykle wąski aneks, gdzie każdy centymetr blatu jest na wagę złota. Zainwestowałam w składany stół montowany do ściany – po posiłku składa się go do pł. Nad blatem powiesiłam system szyn z haczykami na patelnie i kubki, żeby nie grzebać w szafkach. Najbardziej jednak pomogła mi aranżacja małego mieszkania oparta na zasadzie „pion przed poziomem”. Półki sięgające sufitu pomieściły książki, przyprawy i ozdoby, a pod nimi zamontowałam magnetyczny pasek na noże. Dzięki temu blat został wolny, a ja przestałam odkładać rzeczy na parapet.
<br>
<br>Sypialnia w moim przypadku to wydzielona wnęka, ale wielu znajomych ma łóżko w salonie. Żeby nie czuć się jak w akademiku, postawiłam na łóżko z pojemnikiem na pościel. To rozwiązanie uratowało mnie przed kupnem dodatkowej komody. W środku trzymam koce, prześcieradła i poduszki dekoracyjne, które zmieniam co sezon. Nad łóżkiem zamontowałam półkę z regulowanym oświetleniem LED – idealną do czytania bez zajmowania miejsca na stolik nocny. Ważne, żeby materac nie był za gruby, bo wtedy pojemnik traci głębokość. 16 cm materac piankowy to złoty środek – wygodny, a nie zabiera cennych centymetrów.
<br>
<br>Przechowywanie ubrań to w małych mieszkaniach prawdziwy ból głowy. Szafa wnękowa o głębokości 60 cm zwykle nie wchodzi, więc postawiłam na system modułowy z drążkami i koszami. Drzwi przesuwne z lustrem optycznie powiększyły pokój, co jest jednym z najprostszych trików w aranżacji małego mieszkania. Pod wieszakami umieściłam niskie szuflady na buty, a nad drążkiem – półkę na walizki i rzadziej używane rzeczy. Unikam wieszaków z grubego drewna – te cienkie, metalowe oszczędzają miejsce i nie rozciągają ubrań. Klucz to maksymalne wykorzystanie każdej pustej przestrzeni, nawet za drzwiami.
<br>
<br>Łazienka w bloku z lat 70. miała 2,5 metra i prysznic z brodzikiem. Wymieniłam go na odpływ liniowy, co dało wrażenie większej podłogi. Nad sedesem zawiesiłam szafkę lustrzaną z oświetleniem, a pod nią haczyki na ręczniki. Największym wyzwaniem było przechowywanie chemii i kosmetyków – pomogły wąskie regały na drzwiach i organizer z kieszeniami na ścianie. W aranżacji małego mieszkania liczy się każdy detal, nawet uchwyt do szczotki na WC, który może wisieć z boku szafki. Zamiast stojaka na papier toaletowy wybrałam wersję mocowaną do ściany – oszczędza miejsce i łatwiej utrzymać czystość.
<br>
<br>Przedpokój w moim mieszkaniu to wąski korytarz o szerokości 90 cm. Nie zmieściła się tam standardowa szafa, więc kupiłam wieszak ścienny z półką na buty i siedziskiem z pojemnikiem na szaliki. Nad wieszakiem zamontowałam lustro w pełnej wysokości, które wizualnie podwaja przestrzeń. Pod sufitem zrobiłam półkę na kapelusze i torby, które rzadko używam. Kiedy przychodzą goście, wieszak szybko się zapełnia, ale to lepsze niż sterta kurtek na krześle. W aranżacji małego mieszkania przedpokój często jest pomijany, a to właśnie on nadaje ton całemu wnętrzu. Jasne kolory i proste formy sprawiają, że nie czujesz się tam jak w korytarzu.
<br>
<br>Na koniec dodam, że największym sprzymierzeńcem w małym mieszkaniu jest światło. Zamiast jednej lampy sufitowej postawiłam na kilka źródeł: kinkiet nad łóżkiem, lampkę na biurku i ledową taśmę pod szafkami w kuchni. Dzięki temu każda strefa ma swój nastrój, a pokój wydaje się większy, bo światło nie tworzy ostrych cieni. W salonie postawiłam na niskie meble – sofa na nóżkach i stolik kawowy ze szklanym blatem. To sprawia, że podłoga jest widoczna, co optycznie poszerza przestrzeń. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzić z ilością bibelotów – w małym mieszkaniu mniej znaczy więcej, ale to nie znaczy, że ma być nudno.
<br>
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF