Login Page › Forums › Fashion › Aranżacja łazienki w bloku: jak zmieścić wszystko na 4 m2
Jest jeszcze jeden aspekt, o ktorym rzadko sie mowi. Poduszki dekoracyjne moga wizualnie powiekszyc okno w malym pokoju. Ustawienie ich w tym samym odcieniu co zaslony tworzy linie, ktora optycznie podwyzsza sufit. To dziala szczegolnie dobrze, gdy masz niskie pomieszczenie i chcesz je troche wyciagnac w gore. W jednym z moich projektow, gdzie w pokoju stal stelaz listwowy z materacem piankowym na lozku, dodanie trzech poduszek w kolorze blekitnym na fotelu obok calkowicie odmienilo odbior calej przestrzeni. Mimo ze to byl maly pokoj, po zmianie nikt nie mowil, ze jest ciasno.
Zastanawiałam się długo, co zrobić z kącikiem jadalnym. W małej kuchni nie ma miejsca na stół, ale ja uwielbiam zapraszać gości na wspólne gotowanie. Rozwiązanie znalazłam w rozkładanym blacie na kółkach, który wsuwa się pod blat roboczy, a gdy potrzebuję więcej miejsca, wysuwam go i stawiam przy ścianie. Niby proste, a robi ogromną różnicę. Do tego postawiłam na dwa lekkie krzesła z przezroczystego akrylu, które optycznie nie zajmują miejsca. Gdy przychodzi więcej osób, rozkładam blat na pełną długość i siadamy na taboretach, które na co dzień stoją złożone pod ścianą. Dzięki temu nawet w niedużej kuchni mogę urządzić kolację dla sześciu osób bez poczucia ścisku.
Pamiętam swoją pierwszą samodzielną wizytę w sklepie z płytkami łazienkowymi. Stałam jak zahipnotyzowana przed ścianą z kilkudziesięcioma wzorami, czując, że od tego wyboru zależy sukces całego remontu. I wiecie co? Miałam rację. Płytki łazienkowe to nie jest decyzja na jeden sezon, to inwestycja na lata, która albo będzie cieszyć oko każdego poranka, albo przypominać o popełnionym błędzie. Z własnego doświadczenia wiem, że klucz leży w detalach. Nie chodzi tylko o kolor czy wzór, ale o to, jak płytki zachowują się w kontakcie z wodą, jak reagują na codzienne użytkowanie i czy po roku nie zaczną Was irytować drobne niedoskonałości. Wyobraźcie sobie, że wybieracie płytki imitujące beton, które na pierwszy rzut oka wyglądają surowo i industrialnie, ale ich matowa powierzchnia jest tak przyjemna w dotyku, że bosymi stopami czujecie przyjemną teksturę. To właśnie takie niuanse robią różnicę.
Mechanizm DL okazał się strzałem w dziesiątkę – rozkłada się szybko i nie wymaga siłowni, co doceniam po całym dniu pracy. Do tego materac piankowy o grubości 16 cm na stelazu listwowym sprawia, że kanapa jest wygodniejsza niż niejedno tradycyjne łóżko. Stelaz listwowy to podstawa – dobrze podtrzymuje kręgosłup i zapewnia cyrkulację powietrza, dzięki czemu materac się nie zapada. Ja u siebie zamontowałam stelaz listwowy z regulacją twardości w dwóch strefach, co pozwala dopasować twardość do wagi śpiącej osoby. Gdy przyjeżdża moja mama, która woli miększe podłoże, wystarczy przestawić kilka listew i gotowe.
Kuchnia to kolejne pole bitwy o miejsce. Mam tylko 4 metry kwadratowe, więc każda szafka musi być maksymalnie wykorzystana. Zainwestowałam w wysuwane organizery do garnków i stojak na deski do krojenia, który wisi na drzwiach. Lodówkę postawiłam w niszy po dawnym piecu kaflowym, co uwalnia blat roboczy. Naczynia przechowuję na otwartych półkach, ale tylko te, których używam codziennie – reszta ląduje w kartonach na antresoli. Zauważyłam, że im mniej rzeczy mam na wierzchu, tym przestrzeń wydaje się większa. Pod oknem zamontowałam składany stół, który po złożeniu ma 30 cm głębokości. Gdy przychodzą goście, rozkładam go i wszyscy mieszczą się przy obiedzie. Tylko pamiętaj, żeby krzesła były lekkie i łatwe do przesuwania.
Oświetlenie w małej kuchni to osobna historia. Zamiast jednej lampy pod sufitem, zamontowałam taśmę LED pod górnymi szafkami i kilka punktowych halogenów nad blatem. Dzięki temu nie mam cieni podczas krojenia, a całe pomieszczenie wydaje się większe. Lustro na jednej ze ścian to kolejny patent – optycznie powiększa przestrzeń i odbija światło. Zrezygnowałam z ciężkich firan na rzecz rolet rzymskich w jasnym kolorze, które wpuszczają maksimum światła dziennego. Mała kuchnia nie musi być ciemna i duszna – wystarczy kilka sprytnych zabiegów, by stała się sercem mieszkania, nawet jeśli ma tylko pięć metrów.
Zastanawiałam się długo nad tapicerką, bo wiem, że użytkowanie mebla na co dzień bywa bezlitosne. Dzieci wnoszą piasek z piaskownicy, koty wchodzą na oparcia, a ja lubię pić kawę na kanapie. Wybrałam tapicerkę welurową w kolorze głębokiej butelkowej zieleni. Na początku bałam się, że welur będzie trudny w czyszczeniu, ale okazało się, że to mit. Nowoczesne tkaniny welurowe mają powłokę hydrofobową, która powoduje, że płyny zbierają się w krople i można je łatwo zetrzeć. Do tego welur jest niesamowicie przyjemny w dotyku, zupełnie inaczej niż szorstka tkanina w starych kanapach. Siedzi się na nim wygodnie nawet w chłodniejsze wieczory, bo materiał nie jest zimny jak skóra.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF