Login Page › Forums › Cuisine › Aranżacja domu jednorodzinnego
Ostatnio znajoma poprosiła mnie o pomoc w urządzeniu swojego mikroapartamentu o powierzchni 22 metrów. Od razu zasugerowałam jej tapczan jednoosobowy z mechanizmem DL i tapicerka welurowa w kolorze musztardowym, który optycznie ociepli chłodną białą ścianę. Ona wahała się między sofą a łóżkiem, ale pokazałam jej, że wersalka z pojemnikiem na pościel i wysuwanym materacem zajmuje tyle samo miejsca co standardowa kanapa, a daje dwukrotnie więcej funkcji. Teraz cieszy się, że może zaprosić znajomych na noc i nie musi chować pościeli do walizek. Dla mnie to dowód, że dobry wybór mebla do spania to inwestycja w komfort życia na małej przestrzeni, która procentuje każdego dnia.
Goście na noc to kolejny temat, który często spędza sen z powiek mieszkańcom małych mieszkań. Pamiętam, jak przed świętami przyjechała do mnie siostra z rodziną i musiałam kombinować z dmuchanym materacem, który wiecznie zjeżdżał na bok. Teraz w salonie stoi tapczan z pojemnikiem, który w ciągu dnia pełni funkcję wygodnej kanapy, a wieczorem zamienia się w pełnowymiarowe łóżko. Wystarczy zdjąć poduszki ozdobne, pociągnąć za uchwyt i w trzy sekundy rozkłada się płaska powierzchnia 140×200 cm. Materac piankowy zapewnia przyzwoite podparcie, więc nikt nie narzeka rano na bolący kręgosłup. Co ważne, tapicerka welurowa w kolorze grafitowym nie zbiera kurzu i łatwo się ją czyści, nawet po wylewanym przez dzieci soku.
Mam też drugi egzemplarz w wynajmowanym pokoju u siostry, gdzie postawiłyśmy wersalkę z funkcją spania dla nastolatka. Tam wybrałyśmy model z materacem piankowym o zwiększonej twardości, bo syn siostry waży ponad 80 kilogramów i potrzebuje stabilniejszego podparcia. Zauważyłyśmy, że po roku intensywnego użytkowania pianka nie uległa odkształceniu, a stelaz listwowy nie stracił elastyczności. W przypadku wersalki, którą rozkłada się codziennie, to kluczowe, bo niektóre tańsze modele po kilku miesiącach zaczynają uginać się w miejscu największego obciążenia. Tutaj producent dał 5 lat gwarancji na stelaz, co daje spokój.
Jednym z największych mitów dotyczących tego typu łóżek jest przekonanie, że są niewygodne. Pamiętam, jak znajoma narzekała, że jej kanapa z funkcja spania ma nierówną powierzchnię i co noc budzi się z bólem biodra. Tymczasem w łóżku z pojemnikiem na pościel masz pełnowymiarowy stelaż i materac – dokładnie taki sam jak w tradycyjnym łóżku. Różnica polega na tym, że zyskujesz dodatkowe kilkadziesiąt litrów przestrzeni pod spodem, idealnych na koce, poduszki czy zimowe swetry, które w sezonie tylko zajmują miejsce w szafie.
Przez lata testowałam różne meble do spania i wiem, że kluczowy jest stelaz listwowy. W tanich wersalkach często montuje się płytę pilśniową, która po roku zaczyna uginać się i trzeszczeć. W porządnym tapczanie znajdziesz wyprofilowane listwy bukowe, które dopasowują się do krzywizn kręgosłupa. Ja wybrałam model z regulacją twardości w trzech strefach, co pozwala dostosować podparcie do wagi ciała. Do tego materac piankowy o gęstości 35 kg/m³, który nie odkształca się po kilku miesiącach. Przyznam, że początkowo obawiałam się, czy taka konstrukcja wytrzyma codzienne użytkowanie, ale po dwóch latach intensywnego spania i częstego podnoszenia stelaża mechanizm działa bez zarzutu. To nie jest mebel na jeden sezon.
Ostatnia kwestia to wentylacja. Wiele osób zapomina, że materac piankowy potrzebuje oddychać. Jeśli zamkniesz go w szczelnej skrzyni bez otworów, wilgoć z ciała nie będzie miała ujścia, co sprzyja rozwojowi pleśni. Dlatego przy wyborze łóżka z pojemnikiem na pościel upewnij się, że w dnie skrzyni są otwory wentylacyjne albo że stelaż jest ażurowy. Niektóre modele mają też specjalne siatki po bokach, które zapewniają cyrkulację powietrza. To detal, który decyduje o tym, czy Twoje łóżko będzie zdrowe dla kręgosłupa i skóry.
Decydując się na zakup, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych detali. Przede wszystkim istotny jest mechanizm podnoszenia. W tanich modelach często znajdziesz zwykłe zawiasy, które wymagają siły i uważności – przytrzymujesz stelaż jedną ręką, drugą wyciągasz kołdrę i łapiesz równowagę. Znacznie lepszym wyborem jest mechanizm DL, czyli system z amortyzatorami. Działa płynnie, pozwala unieść stelaż jednym palcem i bezpiecznie go opuścić. To szczególnie ważne, gdy w domu są dzieci albo gdy sama często zmieniasz pościel.
Wielu z was pewnie zastanawia się, jak utrzymać taką sypialnię w czystości. Owszem, welur przyciąga kurz, ale regularne odkurzanie końcówką szczotkową i od czasu do czasu czyszczenie parownicą załatwia sprawę. Kluczem jest wybór odpowiedniej tapicerki welurowej – tej z krótkim włosiem, które nie gniecie się łatwo. Unikajcie tych długowłosych, bo po dwóch tygodniach wyglądają jak po walce z kotem. Pamiętajcie też, że styl glamour lubi symetrię – postawcie dwie lampki nocne po obu stronach łóżka i dywanik o tym samym kształcie. Dzięki temu pokój zyskuje harmonię, a wy śpicie spokojniej.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF